Pentru a obține fructe sănătoase și chiar aspectuoase este important să ținem cont de tratamentele necesare pentru fiecare specie. În cazul plantațiilor industriale se cunoaște faptul că fără niște tratamente chimice bine puse la punct producțiile pot scădea drastic.
Însă, dacă avem o livadă de familie putem să avem grijă de pomii fructiferi și cu ajutorul unor tratamente ecologice. Iar acestea nu trebuie să fie întotdeauna deosebit de scumpe. Firește, în cazul tratamentelor ecologice nu vom avea producții mari și nici fructe în totalitate sănătoase, scrie Cultivaprofitabil.
În schimb, vom obține fructe naturale, pe care le putem mânca fără grijă. Iată ce tratamente sunt recomandate:
Tratamentele ecologice pe care le putem face iarna
În acestă perioadă putem interveni la plante cu tratamente pe bază de cupru, care să aibă o concentrație dublă sau chiar triplă. Vom ajuta în acest fel planta să fie mult mai puțin susceptibilă la infecții.
La dezmugurire putem interveni și cu un tratament pe bază de ulei. Acesta are rolul de a reduce numărul de insecte dăunătoare care se află în procesul de hibernare.
Scuturarea petalelor, momentul optim pentru un alt tratament
Specialiștii în pomicultură recomandă să aplicăm tratamente atunci când scuturarea petalelor florilor este la circa 30%, deoarece în acest moment riscul de infecție (boli, dăunători) este cel mai mare.
De exemplu, viespea prunului poate fi un dăunător frecvent întâlnit în acea perioadă, care poate produce pagube însemnate livezii.
Tratamentul după căderea fiziologică
Încă un moment important în care ar trebui să intervenim cu tratamente este după căderea fiziologică. Acestă perioadă este în general în luna iunie, când există o explozie a insectelor și a dăunătorilor.
Putem interveni cu un fungicid, pe care să-l amestecăm eventual cu un insecticid.
Tratamente recomandate vara
Cele mai frecvente probleme pe care le putem întâlni vara sunt omizile defoliatoare. În acest caz un tratament ar trebui să fie suficient, dacă este făcut relativ repede de la apariția atacului.
Dacă vorbim de afide, specialiștii recomandă ca tratamentul să fie repetat și la 4-5 zile pentru a ne asigura și că generația în stadiu de ou este distrusă.
Tratamente la căderea frunzelor (toamna)
Toamna, perioada căderii frunzelor, este din nou important să realizăm tratamente, pentru că vom ajuta în acest fel pomii să fie mai rezistenți anul următor.
Vom utiliza aici tratamente asemănătoare precum cele folosite iarna.
Important:
Utilizați un amestec dintre un fungicid și insecticid, cu acțiune sistemică.
În afară de tratamentul cu cupru, pe care îl putem da la toate speciile, nu există un tratament care să îl putem da la orice specie. Putem împărți cel mult pomii în specii, sâmburoase (piersic, cireș, vișin) sau sâmburoase, precum mărul, părul, pentru a stabili tratamente diferite.