
La începutul anului 2025, prețul sulfatului de amoniu a scăzut ușor, din cauza cererii reduse și a ofertei mari de amoniac – substanța de bază folosită la producerea lui. Producătorii au avut dificultăți în a-și vinde marfa, mai ales în Asia, iar acest lucru a ținut prețurile la un nivel stabil, dar cu tendință de scădere. Datele se conțin în analiza expertului în agro-market, Iurie Rija.
Situația din Europa a amplificat acest climat de incertitudine. Producătorii locali de amoniac, cum este cazul companiei Achema din Lituania, au anunțat reduceri ale producției din cauza imposibilității de a concura cu amoniacul mai ieftin provenit din Rusia și Africa. Furnizorii din aceste țări beneficiază de costuri mai mici la gaz și nu suportă povara fiscalității asociată emisiilor de CO2.
Însă, începând cu luna martie, piața sulfatului de amoniu a început să dea semne de redresare, cel puțin pe segmentul asiatic. Potrivit celei mai recente analize publicate de SunSirs, între 7 și 14 aprilie 2025, prețul mediu al sulfatului de amoniu pe piața internă chineză a crescut cu 6,34%, ajungând la 1.035 de yuani/tonă. Creșterea a fost determinată de restrângerea ofertei, cauzată de opriri tehnice pentru întreținere la unele unități de producție de caprolactamă – sursă importantă de sulfat de amoniu secundar. Totodată, cererea din partea fabricilor din aval s-a intensificat, pe fondul unei creșteri paralele a prețului ureei, care a susținut atractivitatea alternativelor azotate.
Modificarea raportului cerere-ofertă, corelată cu perspectivele în creștere ale pieței interne din China, estimează că, pe termen scurt, tendința va continua să fie una de apreciere a prețului, în condițiile în care oferta rămâne limitată, iar cererea de primăvară crește pe fondul sezonului agricol activ.
În completarea evoluțiilor internaționale ale prețurilor, situația importurilor de sulfat de amoniu în Republica Moldova între 2022 și primul trimestru din 2025 confirmă tendințele de pe piața globală.
Pe plan cantitativ, datele arată o fluctuație a volumului de sulfat de amoniu importat. În anul 2022, Moldova a importat 18.886 de tone, cantitate care a crescut în 2023 la 22.925 de tone. În 2024, importurile au scăzut la 15.451 de tone, semn al unei cereri mai reduce din partea agricultorilor. În primul trimestru al anului 2025, Moldova a importat deja 7.109 tone pentru campania de primăvară.
Pe dimensiunea prețurilor medii de import, tendința generală în perioada 2022–2024 a fost clar descendentă. În 2022, prețul mediu de import era de 13,93 lei/kg (TVA inclus), în 2023 a scăzut la 10,40 lei/kg, iar în 2024 a ajuns la 6,41 lei/kg – o reducere de peste 54% față de nivelul din 2022.
Totuși, în primul trimestru din 2025 se observă o ușoară revenire a prețului de import, care a crescut la 6,55 lei/kg – ceea ce reprezintă o majorare de 2,2% față de media anului 2024. Comparativ cu 2022, prețul este încă cu 52,9% mai mic.
Valoarea totală achitată la import pentru sulfatul de amoniu în Republica Moldova a urmat o tendință descendentă clară în perioada 2022–2024, în linie cu scăderea prețurilor medii de import. Astfel, în 2022, valoarea importurilor s-a ridicat la 263 milioane lei, iar în 2023 a scăzut la 238 milioane lei. Scăderea a fost una proporțională cu diminuarea prețurilor, în ciuda faptului că volumul importat a crescut ușor în acel an. În 2024, a fost înregistrată o prăbușire până la 99 milioane lei, reflectând dublul impact al reducerii atât a cantităților, cât și a prețurilor unitare. În primul trimestru al anului 2025, valoarea importurilor a fost de circa 46,6 milioane lei, ce echivalează deja cu aproape jumătate din valoarea totală pe 2024.
În analiza lunară a importurilor de sulfat de amoniu în Republica Moldova pentru perioada ianuarie – martie 2025 se observă o revenire a cererii față de aceeași perioadă din anul precedent. În primul trimestru al anului 2025, cantitatea totală importată a fost de 7109 tone, comparativ cu doar 5.075 de tone în primul trimestru din 2024. Creșterea din acest an este de 40%, ce semnalează o redresare clară a cererii din partea sectorului agricol.
„În primul rând, cererea sezonieră a început mai devreme în 2025, pe fondul unei primăveri timpurii și a intensificării lucrărilor agricole în faza de pregătire a solului. Pe de altă parte, analiza prețurilor lunare din primul trimestru al anului 2025 relevă o evoluție interesantă și ușor atipică. Dacă în ianuarie și februarie prețurile medii de import au fost relativ stabile – 6,45 și respectiv 6,53 lei/kg – în luna martie a fost înregistrată o creștere bruscă la 10,62 lei/kg. Majorarea respectivă nu reflectă neapărat o schimbare structurală a pieței, ci este legată de natura specifică a produsului importat în această lună. În martie, Moldova a importat o cantitate foarte mică de sulfat de amoniu, provenit din Germania, care a fost un produs de nișă, de tip „TURBO” – o formulă cu caracteristici îmbunătățite, destinată culturilor speciale și a utilizărilor intensive”, explică Iurie Rija.
În anul 2024, cei mai mari trei importatori după cantitățile introduse în țară au fost „AGROSTOC” CI, S.R.L. „CARVIDON-TRADE” și „CAMELI-CONSTRUCT” S.R.L. Împreună, aceștia au adus 7.270 de tone, adică aproape 47% din totalul importurilor de sulfat de amoniu din acel an.
Mai exact, „AGROSTOC” CI a avut cel mai mare volum în 2024, cu 3.398 de tone, urmat de „CARVIDON-TRADE” cu 2.202 tone, și „CAMELI-CONSTRUCT” S.R.L., care a importat 1.670 de tone.
Tendința continuă și în primul trimestru al anului 2025. „AGROSTOC” CI își consolidează poziția cu 2.713 tone, devansând ușor „CARVIDON-TRADE”, care a importat 2.420 de tone în aceeași perioadă.
Structura pe țări de origine a importurilor de sulfat de amoniu în Republica Moldova relevă o dependență puternică și persistentă față de piața rusă, în ciuda unei ușoare diversificări observate în 2025.
În primul trimestru din 2025, situația începe să se schimbe. Rusia rămâne furnizor important cu 2.420 de tone, dar China devine liderul importurilor cu 3 809 tone, marcând o creștere față de 2024. Serbia se menține în top, cu un volum similar celui din anul anterior – 504 tone.
„Totuși, chiar și în acest nou context, Rusia continuă să reprezinte o sursă esențială, iar caracterul dominant al dependențe este încă evident. Moldova nu a reușit să își diversifice în mod considerabil sursele de aprovizionare în anii analizați. China a reușit să devină cel mai competitiv furnizor în primul trimestru 2025, oferind sulfat de amoniu la un preț mediu de 5,9 lei/kg (TVA și taxe incluse). Prețul Chinei este mai mic cu 13% față de cel practicat de Rusia, al doilea cel mai important furnizor în același trimestru, care a livrat la un preț mediu de 6,8 lei/kg. Diferența a fost suficient de mare pentru a contribui la repoziționarea Chinei ca principal furnizor al Moldovei, cu o cotă dominantă de 3 809 tone, comparativ cu cele 2.420 de tone livrate de Federația Rusă. Serbia a oferit și ea un preț relativ accesibil, de 6,1 lei/kg, menținându-se în topul furnizorilor constanți, dar cu volume modeste în comparație cu China sau Rusia”, a conchis expertul.