Mai mulți locuitori din Tomeștii Noi se plâng de invazia ciorilor, care îi lasă fără culturile din grădină. Oamenii spun că nu mai știu cum să își protejeze terenurile de păsări. La rândul său, primarul localității spune că face tot ce-i stă în puteri să rezolve cât de curând posibil problema.
„Problema mea cea mai mare sunt ciorile care s-au așezat aici la club pe acești plopi, plopii sunt înalți și ei au făcut cuiburi, noi de acum 2 ani de zile avem această problemă, mănâncă totul din grădina oamenilor, cerealele, fructele, totul”.
„Stricăciuni, eu am pus a doua oară popușoii, puteți să mergeți și să vedeți la mine, sunt a doua casă, popușoii de prima dată care au rămas cu sunt și care i-am pus încă nu au ieșit, acum după ploița aceasta dacă va ajuta ceva. Totul mănâncă, am un capac de pere, negru se face”.
„Au mâncat totul din grădină. Eu sunt de aici, de aproape. Veneau și mâncau totul din rădăcină și am pus a doua oară, dar a doua oară- cam greu. Dacă plouă iese mai repede, dar dacă nu stai, toamna tot așa la vârful popușoiului. Totul mănâncă, totul fărâmă, fac stricăciune la noi. Nu s-a întâmplat așa niciodată, mai erau cioroi că veneau toată vremea, dar acum de câțiva ani, ne mănâncă cu totul”.
Te-ar putea interesa și: Porumbeii pot pune în pericol semănăturile de primăvară
Localnicii spun că nu mai știu ce să inventeze pentru a pune pe fugă ciorile.
„Anul trecut am avut petarde de la copiii de Anul Nou. Eram nevoită să ies în drum și cu petardele să le alung, așa erau de multe. Altceva ce putem să spunem? Noi de aici nu le putem urni. Ori să fie tăiați copacii sau altceva... – Dar stricăciuni fac? Stricăciuni, într-adevăr, fac foarte multe”.
Autoritățile locale dau asigurări că au încercat să rezolve problema, dar că, deocamdată, nu au reușit.
Primarul comunei Balatina spune că face tot ce-i stă în puteri pentru a-i scăpa pe localnici de invazia ciorilor, dar nu știe când și cum îi va reuși.
„Am adus o automacara și am încercat să lichidăm cuibarele, dar cu părere de rău este prea scurtă, trebuie identificată una mai înaltă, de cel puțin 30 de metri, doar că la noi în raion nu există așa o atuspecială”, spsune Dumitru Iațuc, primarul comunei Balatina.
Ciorile sunt păsări active ziua, putând fi văzute pe ogoare de la răsăritul soarelui până în amurg. Cuibul îl au în arbori și trăiesc în colonii mari, zburând în stoluri.