Prețuri și Tendințe

Colapsul prețurilor la grâul din Rusia împiedică creșterea prețurilor

Author: AgroExpert
Colapsul prețurilor la grâul din Rusia împiedică creșterea prețurilor - agroexpert.md

Previziunile privind recolta de grâu sunt revizuite în continuare în scădere, ceea ce susține prețurile cerealelor. Cu toate acestea, prețurile de export pentru grâul din Rusia scad drastic și frânează o redresare puternică a pieţei în Europa. În acelaşi timp, rapiţa nu a făcut faţă presiunii create de soia, iar piaţa a reacţionat la prognozele favorabile privind viitoarea recoltă din SUA prin scăderea preţului la rapiţa europeană.

Prețul grâului UE oscilează săptămânal, în timp ce preţul de export al grâului din Rusia a scăzut cu 16% în ultima lună. Prețurile grâului și-au revenit ușor ieri (joi, 11 iulie) pe Euronext, după ce au suferit pierderi semnificative în sesiunea din ziua precedentă. După ce în 9 iulie preţul a săltat la 226,0 euro/tonă, a urmat o cădere la 221,25 euro/tonă, iar joi (11 iulie) a revenit în creştere până la 223,25 euro/tonă, scrie Revista Ferma.

În același timp, prețurile grâului rusesc în porturile de adâncime au scăzut cu 16%, până la 15.250 de ruble/tonă (puțin sub 168 de euro pe tonă, fără TVA) din iunie până în iulie, potrivit SovEcon. Aceasta reprezintă cea mai semnificativă scădere a prețurilor din septembrie 2023.

Ministerul francez al Agriculturii și-a redus semnificativ prima estimare pentru recolta de grâu comun din 2024, până la 29,65 milioane de tone, cel mai scăzut nivel din 2020. Anul trecut, producția de grâu în Franța a fost de 35,1 milioane de tone. „În 20 de ani, doar alte două recolte nu au depășit 30 de milioane de tone, în 2016 și 2020″ a transmis Agreste.

La Bursa din Chicago, grâul a crescut cu 15 cenți, până la 567 cenți/bushel, în tranzacțiile desfășurate joi (11 iulie), în timp ce porumbul a crescut cu 5 cenți, până la 412 cenți/bushel, iar soia a crescut cu 3 cenți la 1.070 cenți/bushel. Prețurile porumbului la Euronext pentru livrarea din august au crescut cu 2,50 euro, până la 218,50 euro/tonă, în timp ce viitoarea recoltă de porumb (cu livrare în noiembrie) se tranzacționează la 211 euro/tonă – cu 3,75 euro mai mult decât în ziua anterioară.

Estimările privind Producţia de grâu Rusiei este la 84,1 milioane de tone, în creştere cu 3,4 milioane de tone, faţă de raportul anterior. De asemenea, şi potenţialul de export estimat al Rusiei a fost ridicat până la 33,2 milioane de tone. Reamintim că anul trecut fermierii rușii au recoltat 91,5 milioane de tone de grâu și acum doi ani 92 de milioane de tone, conform rapoartelor USDA.

Rapiţa

La o săptămână după ce a depășit 500 euro/tonă, noua recoltă de rapiță de pe piața futures din Paris (Euronext) se tranzacționează deja cu 23 euro/tonă sub acest nivel. Alături de prognozele optimiste privind viitoarea producţie de soia a SUA, un alt motiv al scăderii rapiţei este pierderea sprijinului din partea sectorului uleiului de palmier.

În Kuala Lumpur, Malaezia, contractele din august 2024 pentru uleiul de palmier au pierdut cu 3% din valoare în ultima săptămână de tranzacționare. Soia din SUA și-a reluat tendința descendentă după o scurtă creștere. În Chicago, contractele pentru soia din septembrie au ajuns la aproximativ 410 USD/tonă, cu 10% mai puţin decât la sfârșitul lunii mai. Comparativ cu mijlocul lunii noiembrie 2023, s-a înregistrat chiar o scădere de 20%. Piața țițeiului a continuat să scadă în ultimele zile.

Trendul ascendent înregistrat în iunie a fost întrerupt la începutul lunii iulie, iar joi (11 iulie), contractul Brent din septembrie a încheiat ziua de tranzacționare la 85,40 USD/baril. Prăbușirea prețurilor la rapiță are loc pe fundalul unor prime rezultate dezamăgitoare privind recolta din Ucraina. Potrivit informațiilor oficiale, primele 190.000 de hectare recoltate au produs în medie doar 1,5 t/ha de rapiță.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!