Ziua internațională a grădinilor zoologice și a parcurilor este celebrată în fiecare an la 9 august, cu scopul de a marca importanța conservării speciilor, pentru promovarea educației și a informării opiniei publice cu privire la conservarea biodiversității.
Cultivarea dragostei pentru natură și animale reprezintă un obiectiv foarte important în formarea tinerelor generații. Parcurile și grădinile zoologice, în afară de aspectul educativ, reprezintă în special, șansa de a salva anumite specii de animale aflate pe cale de dispariție, informează Agenția de Mediu.
Prima Grădină Zoologică din lume a fost înființată de regina Hatshepsut în 1.500 î.e.n. în Egipt prin colectarea animalelor din toată Africa. În municipiul Chișinău, Grădina Zoologică a fost inaugurată pe 9 mai, în 1978.
La început, aceasta număra doar 60 de specii de animale. Expoziția era alcătuită din mamifere răpitoare, primate, erbivore și păsări.
În anii 1.980 suprafața instituției s-a extins până la 25 ha și au fost construite voliere noi, inclusiv pentru elefant. Colecția a fost completată cu animale exotice – elefanți, girafe și alte animale.
La moment, Grădina Zoologică are 1.180 de exemplare reprezentanți a 136 de specii de animale de pe toate continentele cu excepția Antarctidei.
Din colecția instituției fac parte animale ce sunt pe cale de dispariție, sunt introduse în Cartea Roșie Internațională. Aceștia sunt tigrul bengalez, leopardul zăpezilor, muflonul european, leul și altele. La fel sunt și cele care fac parte din Cartea Roșie a Republicii Moldova, cum ar fi vulturii, lebedele, pelicanii și altele.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!