Articole

Controlul dăunătorilor la tomate: Opțiuni organice și naturale

Roșiile sunt una dintre cele mai importante legume din lume, cu o producție globală care depășește 177 milioane de tone metrice pe an. Cu toate acestea, în ciuda producției masive de roșii, dăunătorii sunt o neplăcere constantă care pot priva cultivatorii de o recoltă abundentă.

Deoarece roșiile sunt suculente și suculente, devin o țintă ușoară pentru multe insecte. Printre cei mai cunoscuți dăunători care atacă roșiile se numară:

Coropșnița: Cunoscuta si drept Gryllotalpa gryllotalpa, coropșnița are un mod specific de atac. Ea işi depune ouale in pamant, iar larvele rezultate din acestea se vor hrãni cu rãdãcinile plantelor tinere. Sunt extrem de dãunatoare deoarece, sãpând tuneluri in pãmânt, afecteazã solul din care planta incearcã sã işi extragã nutrienţii. Prin urmare, răsadurile de tomate vor avea un aspect ofilit şi vor muri.

Molia tomatelor: Tuta absoluta sau molia tomatelor este un tip de fluture din familia Lepidoptera. Acest dăunator va ataca toate portiunile verzi ale tomatelor. Molia formează nişte mine specifice in interiorul frunzelor pe mãsurã ce se hrãneşte cu epiderma acesteia. Totodata, pot ataca fructul, pe măsură ce acesta se coace, preferând partea de sus a acestuia in care sapă galerii.

Musculița albă de seră: Musculița albă de seră este cunoscută și sub denumirea de Trialeurodes vaporariorum și se dezvoltă optim în culturile protejate, unde temperaturile sunt ridicate, cum sunt serele. Acest dăunător colonizează planta în stadiul de larvă și adult și suge seva acesteia. Astfel, frunzele se îngălbenesc, se usucă și cad.

Cărăbușul de mai: Cărăbușul de mai este cunoscut și sub denumirea de Melolontha vulgaris și este un dăunător de temut, care atacă numeroase culturi, precum cele de tomate. Larvele sale se formează în sol, de unde cărăbușul de mai începe atacul rădăcinii plantelor. Tomatele atacate de cărăbușul de mai vor fi retezate la nivelul coletului.

Acarienii: Acarienii pot afecta un număr considerabil de legume, deoarece se poate răspândi extrem de rapid și de ușor. Cel mai des, atacul său se manifestă în verile calde și secetoase, în lunile iulie și august. Ca metodă de atac, el înțeapă frunza tomatelor și îi extrage sucul celular. Astfel, frunzele încep să aibă pete cenușii sau chiar să se usuce și să cadă, iar planta nu mai rodește.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: ecoferma.ro

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!