Știri din Moldova

Cooperativele – soluția pentru afacerile din agricultură. Statul le subvenționează cu 75%

cooperative agricultori Moldova - AgroExpert.md

Cooperativele joacă un rol primordial în sprijinirea producătorilor agricoli și a grupurilor marginalizate din mediul rural a Republicii Moldova. Prin cooperare, producătorii au acces la o gamă largă de servicii: noi piețe, resurse naturale, informații, tehnologie, forme de creditare, activități de instruire și formare, crearea locurilor de muncă. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea declar că asocierea este unica soluție pentru a face față provocărilor. Ba mai mult, statul vine cu 75% subvenții pentru asociațiile de producători și cooperative.

„Noi avem foarte multă materie primă. Problema fermierilor moldoveni este că, de exemplu crescătorii de cereale sunt orientați spre export. Plus valoarea grâului este animalul, iar a animalului este carnea laptele etc. noi vorbim de spre un lanț valoric, în Republica Moldova, care este rupt complet. Cel care crește grâu îl exportă, iar cel care crește carne nu poate să o dea la procesare în Republica Moldova. Cooperativele sunt soluția. Statul deja subvenționează cu 75% orice investiție făcută de cooperative din anul 2022”, susține Vladimir Bolea.

Potrivit oficialului, este mai greu până agricultorii vor înțelege că implicarea în cooperative le garantează succesul afacerii. „Asta înseamnă, de exemplu, asocierea unui fermier care crește grâu, unul care crește vaci, unul care procesează și altul care are magazin. Lanțul valoric este în interesul lor”.

Este cel mai subvenționat domeniu. Fiecare agricultor nu poate avea succes singur – ăsta este viitorul. Statul subvenționează grupurile de agricultori și cooperativele.

Experții susțin că orice cooperativă nu poate să se dezvolte dacă nu creează niște avantaje comparative pentru membri și este necesar ca transparența, comunicarea, luarea deciziilor să fie împreună, fiindcă orice activitate în comun prevede niște riscuri și, în primul rând, riscuri financiare. Dacă nu este încredere și transparență, vrei nu vrei, toată prietenia și tot lucrul în comun până la urmă dispare. Iată de ce încrederea este foarte importantă.

„Prin cooperare fermierii își vor reduce costurile de producere. Desigur, acest lucru presupune foarte multă muncă, pentru că dacă astăzi te asociezi cu alți agricultori, nu înseamnă că mâine vei avea și rezultate formidabile. Totul vine în timp”, spune expertul în agricultură Viorel Chivriga.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!