Moldova

COP29: Egalitatea de gen este cheia rezilienței la schimbările climatice

Author: AgroExpert
Egalitatea de gen este cheia rezilienței la schimbările climatice - agroexpert.md

Rolul femeilor în procesul de adaptare la schimbările climatice este unul dintre subiectele centrale în agenda celei de-a 29 Conferințe a Națiunilor Unite cu privire la Schimbările Climatice (COP29), care se desfășoară în aceste zile la Baku, Azerbaijan.

Femeile sunt afectate în mod disproporționat de impactul schimbărilor climatice, jucând în același timp un rol fundamental în procesul de adaptare și diminuare a acestor probleme. Participarea lor deplină și egală la fiecare etapă de luare a deciziilor și negocieri este esențială pentru a produce soluții durabile și echitabile.

Producătoarele agricole din Republica Moldova, de asemenea, se confruntă cu provocări majore precum condițiile economice dificile, oportunitățile limitate de generare a veniturilor, impactul sever al schimbărilor climatice, lipsa accesului la educație, finanțare și infrastructură potrivită. Aceste realități dure sunt subliniate într-un articol comun semnat de Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în Moldova și Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Moldova.

Abilitarea femeilor, implicarea lor în strategii de reziliență climatică și dezvoltare durabilă este critică. Exemplele de succes, precum proiectul „Comunități reziliente prin abilitarea femeilor” implementat de PNUD, cu susținerea financiară a Suediei și Norvegiei, arată că investițiile în femeile din mediul rural generează impact la nivel de comunitate, contribuind la diversificarea economică și la producerea unor soluții inovative pentru provocările locale.

Asigurarea unui succes de durată și a unor rezultate robuste presupune abordarea simultană a egalității de gen și schimbările climatice. Acest lucru impune îmbunătățirea accesului femeilor la resurse esențiale, precum finanțare, educație, timp și oportunități de recalificare. Este necesară extinderea cunoștințelor lor despre practicile reziliente la schimbările climatice, precum și asigurarea implicării active a acestora în planificarea acțiunilor climatice. De asemenea, participarea femeilor în procesele de luare a deciziilor și în poziții de conducere în comunități trebuie avansată, iar infrastructura și serviciile sociale trebuie adaptate specific nevoilor femeilor din mediul rural.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!