Articole

Coteț pentru găini: cum îl construim, plus zeci de modele pentru inspirație

Dacă ai improvizat până acum pentru a crea un adăpost găinilor din curte, ar fi momentul să te gândești serios la un coteț de găini făcut ca la carte. Indiferent dacă vrei mai degrabă să-l cumperi gata realizat sau îți dorești să-l construiești chiar tu, există numeroase modele și variante.

În plus, găinile se vor bucura de protecție contra vremii nefavorabile și, totodată, vor fi mai sănătoase și productive.

Cum aleg un coteț pentru găini

Sunt câteva criterii pe care trebuie să le luăm în considerare atunci cand construim sau cumpărăm un adăpost pentru micile înaripate. Iată câteva idei practice pentru un coteț de găini.

Locul în care vom amplasa cotețul

Găinile sunt niște păsări relativ sensibile, de aceea locul în care vom pune adăpostul va conta mult. Trebuie să avem în vedere ca acesta să nu fie pus într-o zonă cu curenți de aer sau o zonă umbroasă. Găinile preferă lumina și căldura soarelui.

Încercați de asemenea să creați un spațiu suficient de mare între adăpostul găinilor și casă sau alte animale din curte. Nu uitați că găinile, dar mai ales cocoșii pot fi foarte gălagioși dimineața.

Cât de mare construim cotețul

Înainte de a construi un coteț de găini trebuie să ne gândim cât de mare va fi. Acest lucru îl vom stabili pe baza numărului de găini pe care dorim să le creștem.

Spațiul recomandat pentru o găina dintr-o rasă obișnuită ar fi de un metru pătrat, în cadrul volierei (adică a spațiului exterior, în care să se poate mișca).

Ca un exemplu, dacă dorim să avem 12 găini, spațiul ideal pentru ele s-ar ridica la o volieră cu dimensiunile de 2×6 metri. În cazul găinilor crescute în sistem free-range nu mai ai nevoie de acest țarc.

Spațiul insuficient este o cauză frecventă a îmbolnăvirii găinilor. Acestea se vor stresa, vor deveni mai sensibile la boli și, de asemenea, vor fi tot mai puțin productive. Vă recomandăm să luați în calcul aceste rase productive de găini.

Luați în calcul și spațiul din interior (cotețul), pentru că aici vor trebui amplasate și cuibărele. Fiecare ar fi bine să aibă minim 40-50 cm patrăți.

Alte elemente importante ale unui adăpost pentru găini

Mai sunt câteva elemente pe care este bine să le luați în considerare la construcția sau achiziționarea unui coteț de găini:

  1. Cuibărele. Chiar dacă le-am adus în discuție mai sus, menționăm că acestea se pot construi câte unul la două găini. Este bine sa le așezați mai sus decât nivelul solului (30-40 cm), pentru ca găina să fie ferită de curenții de aer.
  2. Adăpătoarele sunt și ele necesare. Și aici se poate apela la diverse sisteme în funcție de numărul de găini pe care doriți să le creșteți.
  3. Ferestre. Este bine să proiectați cotețul și cu ferestre pentru ca lumina naturală să poată intră. În acest fel, găinile se vor simți mult mai bine și vor fi cu siguranță mai productive.

Realizarea unui coteț de găini

Am ajuns și la etapa cea mai importantă și anume construcția propriu-zisă a adăpostului pentru găini.

Înainte de a începe este bine să facem o verificare a materialelor de care avem nevoie. Vom realiza un coteț cu pereți din lemn, deoarece este cel mai ușor de construit, în plus este o variantă cât mai durabilă în timp.

Pentru schelet și pereți vom avea nevoie de plăci de PAL, plăci OSB, scânduri, nuiele, grinzi, barne și sipci.

Pentru partea de temelie a cotețului vom utiliza nisip și pietriș, beton, precum și vată minerală. Vom utiliza șindrilă, papură sau ardezie pentru învelitoarea acoperișului.

Temelia cotețului

Prima dată ne vom ocupa de temelie, acest pas fiind foarte important. Cu o temelie realizată corect, vom avea un coteț de găini solid, dar vom feri pasările de umezeală, insecte și frig.

Iată cum ar trebui să procedăm:

  • primul strat de pământ îl vom îndepărta, până la o adâncime de 35 cm;
  • turnăm pietriș și nisip de 10 cm;
  • punem la punct un cofraj de scânduri gros de 20 cm.
  • realizăm apoi o armătură din nuiele cu o grosime de 8 mm, peste care vom turna beton. Se recomandă M300. Acesta se va lăsa circa 3 săptămăni să se usuce complet.
  • Dacă nu aveți capacitatea să faceți toate aceste lucruri pentru temelie, puneți măcar câteva foi de tablă sub coteț, pentru a te asigura că rozătoarele nu își vor face apariția în coteț

Cum să realizăm podeaua cotețului de găini

Vom utiliza pentru podea scânduri și plăci OSB. Conform măsurătorilor pe care le-am făcut, vom face cadrul podelei, bătând cuie în scânduri. Aliniem plăcile OSB atent și fixăm cu șuruburi panoul pe cadrul de lemn.

Este indicat să folosim un material precum rumegușul peste nisipul de pe podea. În acest fel igienizarea cotețului se va face mult mai ușor.

Iarna, găinile vor avea nevoie de un așternut mai gros, de minim 20-25 cm.

 

Construirea pereților pentru adăpostul găinilor

Pentru pereți este indicat să utilizați bârne din lemn. Acestea au avantajul să asigure căldura pe timpul iernii și răcoare ­­- vara.

După ce realizăm structura din grinzi vom căptuși cu scânduri sau placaj ori chiar plăci din PAL. Puteți pune în două straturi acest material, iar între ele este bine să adăugați un material termoizolant precum rumegușul sau chiar vată minerala.

În ceea ce privește volierele, vom utiliza plasa din sârmă pentru a crea un țarc în care găinile să se poata mișca nestingherite.

Acoperișul

Penultima etapă de construcție a cotețului găinilor o reprezintă realizarea acoperișului. Acesta e indicat să fie făcut la un unghi mai mic, adică zăpada să nu se acumuleze.

Dupa ce realizați scheletul cu ajutorul bârnelor, puteți să puneți papura sau șindrila pentru învelitoare. La final se poate adăuga și vata minerală pentru a crea o izolare cât mai bună a acoperișului față de intemperii.

Coteț pentru găini la țară – De ce mai trebuie să ții cont:

  • orice intrare / ieșire trebuie construită pe baza unei uși cu balamale, fie din lemn în totalitate, fie din plasă metalică, de recomandat cu ochiuri cât mai mici. În acest fel ne asigurăm că păsările nu vor avea de suferit din cauza altor animale.
  • Asigurați-vă că veți construi cotețul de găini pe un sol ferit de inundații. De asemenea, realizați o podea înălțată.
  • este bine să vă gândiți, încă din faza de proiect dacă veți include o lumină în coteț. În zilele de iarnă, lumina artificială va prelungi procesul de clocire, deci o productivitate mai mare a găinilor.
  • Înarmați-vă cu răbdare. Construirea unui astfel de coteț va dura, mai ales dacă îl veți face pe cont propriu, 3-4 săptămâni.
  • verificați dacă se poate cu cineva specializat ce materiale aveți nevoie și pe ce structură ar fi bine să îl construiți.

Iată câteva idei pentru inspirație:

 

 Sursa:cultivaprofitabil.ro

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!