Articole

Crăparea cireșelor și a vișinelor. Cum poate fi prevenit acest fenomen

Crăparea fructelor de cireșe dulci este un fenomen foarte supărător, apare la soiurile cu fructe mari, cărnoase, cerute pe piață. Depinde foarte mult de vreme, dar principala cauză a crăpării sunt ploile abundente în perioada de coacere a fructelor.

Dar se poate oare proteja cumva cireșele de crăpături ? Experții susțin că există o modalitate ușoară de a o face, utilizînd anumite măsuri eficiente.

Motivul pentru care cireșele au coaja crăpată este că picăturile de ploaie rămân mai mult timp pe coaja acestora, care absorb apa și tensiunea creată duce la crăpare. Fenomenul de crăpare a cireșelor și vișinelor este accentuat dacă umiditatea nu este însoțită de vânt, care grăbește scuturarea și evaporarea picăturilor de apă de pe coaja fructelor.

Ca metode de prevenire a fenomenului de crăpare pot fi menționate următoarele acțiuni:

1. Irigarea moderată a pomilor. Trebuie de urmărit prognoza meteo și dacă sunt anunțate ploi, atunci udările se opresc. În perioada de coacere, se va reduce cantitatea de apă oferită cireșelor sau vișinelor. 

2. Nu se administrează îngrășăminte cu azot în perioada de creștere a cireșelor. Fertilizarea poate determina o dezvoltare accelerată a fructelor care devin vulnerabile la crăpare.

3.Aerisirea cireșilor și a vișinilor previne crăparea prin faptul că aerul circulă mai ușor și ajută la evaporarea picăturilor care ajung pe fructe.

4.Administrarea produselor pe bază de calciu. Fertilizanți cu aplicarea foliară sau biostimulatori cu conținut de calciu și bor,  ajută creșterea fructelor și previne într-o mare măsură crăparea fructelor la pomii fructiferi sâmburoși.

5.Administrarea produselor pe bază de Lecitină. Aceasta este recomandată pentru a întări mecanismele de apărare ale țesuturilor plantelor și pentru a împiedica pătrunderea fungilor. Producătorii de produse pe bază de lecitină spun că aceasta protejează fructele împotriva crăpării, ajutându-le să aibă coaja mai durabilă și mai elastică. Fructele se stropesc cu produse de lecitină din momentul cînd se formează și până la sfârșitul coacerii. Se fac 2-3 tratamente pe sezon, mai ales înaintea precipitațiilor, cu repetarea stropirilor la fiecare 7-10 zile.

6. Stropirea cu sulfat de cupru înainte de coacere, reduce amploarea crăpării.

7. Scufundarea cireșelor după recoltare în apă cu gheață, previne crăparea fructelor poaspăt culese.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!