Articole

Creșterea curcanilor în regim de fermă – o afacere de succes

Creșterea curcanilor poate fi o afacere agricolă cu potențial mare, având în vedere că în multe țări europene carnea de curcan este foarte apreciată. Mai mult decât atât, recuperarea investiției se poate face într-un timp relativ scurt.Fermierii care vor să investească în creșterea curcanilor, trebuie să plece de la premisa că vor să ofere clienților lor mâncare sănătoasă, carnea de curcan fiind considerată a fi una dintre cele mai sănătoase tipuri de carne.

Carnea de curcan este cea mai dietetică și valoroasă având calități nutritive înalte. Dacă e să comparăm masa vie a pasărilor domestice, curca matură cântărește circa 13-20 kg, fata de gaină care cântărește doar 2,5-3,5 kg. Curcanul crește până la vârsta de 7-8 luni, dar poate fi sacrificat deja la 3-4 luni, atingând la această vârstă greutatea de 7-10 kg.

Pe parcursul unui an productiv, o femelă atinge o producție de peste 100 de ouă, de la care se pot obține 70-75 curculițe. In dependență de masa folosită la o curcă se va produce până la 450-500 kg de carne. Sacrificarea curcilor pentru carne se face în funcție de cerințele pieței, respectiv la 100-140 și chiar mai multe zile în dependență de modul de utilizare a cărnii de către consumator.

Investiția necesară pentru creșterea curcanilor

O afacere medie în acest domeniu poate fi începută cu un lot de circa 300 de capete, din care corelația dintre masculi si femele trebuie sa fie de 1:7. Pentru crearea unei ferme de curcani în mediul rural veți avea nevoie de:

  • hală – spațiul utilizat trebuie să fie curat, bine aerisit, dezinfectat. Curcile pot fi întreținute în cotețe capitale și șoproane, e de dorit de separat masculii de femele ca ele să fie mai puțin deranjate în timpul împerecherilor naturale. Cotețul trebuie să fie împărțit în compartimente unde se vor plasa câte 30-50 femele în fiecare. Solariile trebuie prevăzute obligatoriu 0,5 capete la 1 metru pătrat. Densitatea în hală 1,5 capete la un metru pătrat. Pentru argumentarea afacerii a fost luată în calcul o suprafată de 0,5 hectare.
  • incubator – pentru incubarea oulelor va fi necesar procurarea unui incubator. Se poate începe cu unul de capacitate medie.
  • generator – în perioada de incubare există riscul deconectării energiei electrice, pentru neîntreruperea procesului de ecloziune este nevoie de un generator electric.
  • instalația de macinare a cerealelor – pentru pregătirea și obținerea nutrețurilor în condiții casnice mai economice. Se pot alege astfel de instalații cu o capacitate de 500 kg/oră.
  • materiale auxiliare – cuibare, adăpătoare, jgheaburi etc.

Piața de desfacere

Piața de desfacere a producătorilor de carne de curcan depinde de zona în care este amplasată ferma de curcani. Cererea preponderentă la carnea de curcan crește în perioada sărbătorilor.

Cum se poate comercializa carnea de curcan:

  • piețe agricole – comercializarea se poate face direct de fermier sau de un angajat sau poate fi vândută en-gros angajaților pieței agricole. Comercializarea prin aceste trei canale are avantajele și dezavantajele sale: prețul – dacă în primul și al doilea caz fermierul își stabilește prețul dorit, în cazul trei prețul scade cu 30-35%, deoarece nu sunt achitate taxa de piață, salariul etc.
  • magazinele specializate în carne – cantitățile de procurare sunt constante, sunt încheiate contracte, insa pretul este in general mai mic cu 30% decât pretul pietei.
  • întreprinderi producatoare de salamuri și mezeluri.

Creșterea curcanilor: detalii tehnice

Rasele de curci sunt într-un număr mai mic decât galinaceele și se clasifică luând în considerare greutatea și conformația corporală, culoare penajului. Cele mai răspîandite sunt curcile bronzate, Alba cu pieptul larg, Alba de Olanda etc.

Incubarea ouălelor

Perioada de incubare la curci dureaza 28-29 zile. Pentru a reproduce ouăle trebuie să fie fecundate, să aibă compoziția morfologică și chimică recomandată. Să corespundă următoarelor condiții: greutatea oului – 65-70 grame, suprafața cojii trebuie să fie netedă, curată, fără dungi, crapături, la ovoscop gălbenușul trebuie să fie situat pe centru, să nu fie prea mobil, să nu fie mai vechi de 10 zile de la ouat, temperatura optimă de păstrare a ouălelor de prăsile este de 18-20 grade Celsius.

Creșterea puilor pentru carne

Puii de curcă sunt mai pretențiosi față de condițiile de alimentație și întreținere decît alte specii, mai ales la nivelul de proteină, la temperatură din hală, ventilație etc. Curcanii de crosuri ușoare se cresc până la 10-14 saptămîni, de crosuri medii până la 12-16 si grele 20-24 săptămîni.

Tehnologiile intensive prevăd creșterea curcanilor toata perioada fără padoc in baterii sau pe sol cu așternut adînc din paie, rumeguș, coajă de floarea soarelui etc.

Temperatura in primele zile de viata trebuie menținută la circa 33-35 grade Celsius. Umiditatea relativă de 60%. Durata luminării in primele două saptămaîni 23 ore, micșorînd treptat acest indice pană la 10-12 ore. Densitatea 10 pui pe un metru pătrat pană vîrsta de 10 saptămîni. Puii trebuie obișnuiți din primele ore sa consume hrană si apă.

Hrănirea

Aceasta prevede asigurarea puilor cu combifuraje de valoare completă, echilibrată după conținutul de proteină, aminoacizi, energie, vitamine, micro si macroelemente. În combifuraj se introduc cîteva culturi cerealiere. Din nutrețurile bogate în proteine vegetale se includ 1-2 feluri de șroturi (soia, floarea-soarelui), mazăre, drojdie furajeră. Curcile folosesc foarte bine nutrețurile verzi, ceapa ciorească, frunzele de răsărită.

Maturizarea

Însămînțarea artificială la curcani este acceptată. La monta naturală masculilor li se dă drumul spre sfîrșitul zilei, cînd s-a terminat ouatul. Fluxul complet este compus din perioada de creștere (0-26 săptămaîni), perioada de ouat 33-52 săptămîni. Furajul are o insemnătate de bază pentru nivelul de producție. Curcile folosesc bine pășunatul.

Combaterea bolilor

O atenție deosebită la creșterea curcanilor trebuie acordată menținerii lotului de păsări prin combaterea la timp a bolilor infecțioase și parazitarea păsărilor.

O importanță se acordă regimului de microclimă, care cuprinde: însușiri fizice ale aerului – temperatura, umiditatea, presiunea atmosferică, compoziția chimică a aerului, precum și regimul de lumină în hală.

Trebuie de avut în vedere că mortalitatea cea mai mare este provocată de bolile ne-infecțioase, care sunt avitaminoze când în furaje lipsesc vitaminele A,D,B,E. Din bolile parazitare cele mai răspaîndite sunt coccidioza, ascaridoza, pasteureloza, pseudopesta avairă. Vaccinarea curcilor se face de două ori pe an.

Analiza veniturilor și a cheltuielilor

Din lotul de 300 de capete, 150 de capete sunt femelele, care trebuie păstrate pentru reproducție și 150 de capete sunt masculi. Din 150 de masculi, circa 20 masculi vor fi păstrați pentru lărgirea lotului viitor, iar 130 vor merge la sacrificare.

Greutatea medie a unui curcan este de 10 kg. Cantitatea anuală de carne obținută de la creșterea curcanilor va fi de 1.300 kg, iar cantitatea de ouă produse anual este de 5.250 bucăți.

 

 

 

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!