Ferma de prepelițe este o idee de afacere care poate fi pusă în practică și cu un buget redus. Datorită proprietăților dietetice și curative atât a cărnii, cât și a ouălor de prepeliță, aceasta afacere are o perspectivă mare, ceea ce confirmă experiența țărilor înalt dezvoltate.
În 5 ouă de prepeliță echivalente după greutatea cu un ou de găină, se găsesc de 5 ori mai mult caliu, de 4,5 ori – fier, de 2,54 ori vitamina B1 și B2. Ouăle de prepeliță conțin de asemenea vitamina A, fosfor, cobalt, cupru și alți aminoacizi. Este cunoscut că în Japonia, Italia, SUA, Franța, 2-3 ouă de prepeliță fac parte din rația zilnică a copiilor. Consumul ouălelor de prepeliță contribuie la mărirea conținutului de hemoglobină și eritrocite în sânge, tratarea ulcerului stomacal și duodenal, gastrite cronice.
Avantajele derulării unei afaceri cu o fermă de prepelițe:
- Cererea înaltă la carnea și ouăle de prepeliță;
- Cheltuieli minime pentru lansarea afacerii și posibilitatea de lărgire continuă;
- Maturizarea rapidă a păsărilor și rentabilitatea înaltă față de alte păsări domestic;
- Posibilitatea de administrare de către membrii unei familii.
Investiția necesară
O afacere rentabilă în acest domeniu poate fi începută cu circa 500-1000 de păsări. Pentru a lansa această afacere, este nevoie de o încăpere, un incubator, cuști pentru păstrarea prepelițelor și ouă de rasă.
Încăperea – în perioada de demaraj, la un metru pătrat se pot întreține până la 150 de capete, scăzând treptat până la 100 de capete pe metru pătrat, la vârsta de 6 săptămâni. Așadar, pentru 1000 de păsări este nevoie de 10-16 metri pătrați, unde vor fi amplasate cuștile pentru păstrarea prepelițelor. Spațiul trebuie să aibă posibilitatea de aerisire.
Cuști pentru păstrarea prepelițelor – într-o cușcă cu suprafața de 0,5 – 0,6 m pătrați se pot păstra până la 50 de păsări. Pentru inițierea fermei de prepelițe de 1000 de păsări este nevoie de 20 de cuști.
Ouă pentru incubare – pentru obținerea a 500 de femele este nevoie de 1300 de ouă (în procentul de incubare poate apărea rebut circa 30%).
Incubator – pentru incubarea ouălelor va fi necesar un incubator, deoarece prepelițele crescute în condiții de casă au pierdut instincul de ecloziune.
Generator – în perioada de incubare există riscul deconectării energiei electrice, pentru neîntreruperea procesului de ecloziune este nevoie de un generator.
Piața de desfacere
Ouăle de prepeliță au înregistrat în ultimii ani o cerere mare din partea consumatorilor. Astfel, ouăle pot fi comercializate en-gros sau la bucată, în magazine comerciale ori la piețe agricole, direct la consumatorul final.
Ouăle se pot vinde în ambalaje de plastic a câte 9 sau 18 bucăți. Termenul de păstrare a ouălelor de prepeliță este de circa 3 luni la temperatura de + 5 grade Celsius și de o lună la temperatura de + 20 de grade Celsius.
Carnea este de asemenea o componentă importantă a valorificării, în cadrul unei ferme de prepelițe. Restaurantele sunt în general interesate de carnea de prepeliță, prețul fiind și el unul mai mare.
Desfașurărea afacerii
Rasele de prepelițe crescute în condiții domestice sunt: japoneze, de marmoră, britanice negre și “faraon”. Procesul de creștere a prepelițelor este relativ simplu și la cantitatea de până la 1000 de păsări afacerea poate fi administrată de o singură persoană.
Ferma de prepelițe: Incubarea ouălelor
Procesul de incubare durează după norma 17 zile. Pentru obținerea a 500 de femele, este nevoie de 1.200 de ouă de prăsilă, care trebuie să fie în medie de 10-4 grame, de formă ordinară, nici prea mari și nici prea mici. Gălbenușul trebuie să fie în centru și să nu fie prea mobil.
Termenul-limită de păstrare a ouălor de prăsilă este de 7-10 zile la temperatura optimă de 18-20 grade Celsius. Puiul de o zi este foarte mic, 6-7 grame, dar are o mare intensitate de creștere, greutatea corporală inițiala la o lună se mărește de 15 ori, iar la 6 săptămâni de peste 20 ori.
Pentru perioada de incubație – 14 zile, temperatura trebuie menținută la nivelul de 37-39 de grade Celsius la o umiditate relativă de 55-70 %. Pentru perioada de ecloziune, în cadrul unei ferme de prepelițe, trebuie să existe temperatura de 37 de grade C la o umiditate relativă de 80-90 grade Celsius.
Maturizarea păsărilor în cadrul fermei de prepelițe
Prepelițele încep a se oua de la vârsta de 35-45 de zile și ating o productivitate înaltă deja la 2 luni. Ele produc circa 250-300 de bucăți de ouă pe an cu greutatea oului de 7-14 grame, deci având o rentabilitate de 70-80%. Productivitatea păsărilor este legată de locul de plasare și de hrană administrată.
Exploatarea
După maturizare se repartizează în cuști a câte 50 de păsări, dintre care 37 femele și 13 cocoși. Deci pentru 500 de femele este nevoie de 125 de cocoși. Prepelițele trebuie hrănite de 2-3 ori pe zi. Femelele pentru producerea ouălelor pot fi utilizate circa un an. După un an productivitatea lor scade cu până la 50% și ele trebuie astfel înlocuit cu cele tinere, trecându-le în categoria celor pentru carne. Sacrificarea se poate realiza la vârsta de 1,5-2 luni.