Fitotehnie

Cultivarea pepenelui galben. Sfaturi pentru o recoltă bogată

Author: AgroExpert
pepene galben cultivare - agroexpert.md

Pepenele galben este o plantă anuală, erbacee, cu pretenții foarte ridicate față de factorii de mediu, în special față de temperatură. Soiurile recomandate pentru cultură sunt: Turchestan, Ica, Cantalup, Charantaise, Comoara Ungariei, De Târgu Frumos, Dulce pietros, Splendid, Galben de toamnă și Măsliniu de iarnă, scrie Agrimedia.

Tehnologia de cultură în câmp

Bune premergătoare sunt: leguminoasele perene, păstăioasele, rădăcinoasele etc.Pregătirea terenului este asemănătoare cu cea practicată la cultura de vară a castraveților.

Fertilizarea - toamna se aplică 20 de tone gunoi de grajd, 500 kg. superfosfat, 100 kg./ha. sulfat de potasiu, iar primăvara 300 kg./ha. azotat de amoniu.

Terenul se modelează în straturi înălțate cu lățimea la coronament de 104 cm.

Înființarea culturii se face prin semănat direct în câmp. Se seamănă în prima jumătate a lunii mai, un singur rând pe stratul înălțat, folosind o normă de sămânță de 3–4 kg., la adâncimea de 3–4 cm. Se poate semăna și în cuiburi distanțate la 40–50 cm pe rând.

Lucrările de îngrijire – constau în răritul pe rând la 22-26 cm, sau la cuib (lăsând 2–3 plante pe fiecare), la apariția primelor frunze adevărate; 3–4 prășile mecanice între rânduri până când plantele acoperă intervalele și 2 prășile manuale pe rând; fertilizarea fazială, aplicată de două ori, la începutul înfloritului și al fructificării, în medie folosind 30–50 kg. N, 40 kg. P2O5 și 30–35 kg., K2O la ha; irigarea de 2–3 ori cu norme de 350 m3/ha.

Pe suprafețe mai mici se poate efectua dirijarea creșterii și fructificării prin ciupit, primul efectuându-se când plantele au format 3–4 frunze, iar al doilea când lăstarii de ordinul 1 au 5–8 frunze. În felul acesta se mărește procentul florilor femele și producția crește considerabil. Pentru grăbirea producției timpurii se poate recurge la limitarea numărului de fructe pe plantă. 

Recoltarea – se execută manual, eșalonat, pe măsură ce fructele ajung la maturitatea fiziologică, începând din luna iulie. Momentul optim de recoltare se poate stabili după intensitatea aromei fructului, schimbarea culorii, crăparea fructului în jurul pedunculului.

La unele soiuri de pepene galben fructele își continuă maturarea și după recoltare în timpul depozitării. În timpul recoltării și transportului fructele trebuie manipulate cu multă atenție, fiind foarte perisabile. Producțiile obținute sunt de 20–25 t/ha.

La soiurile târzii (Galben de toamnă, Măsliniu de iarnă) recoltarea se prelungește până la sfârșitul lunii septembrie, fructele trecând la postmaturare, consumul prelungindu-se până în luna decembrie și chiar ianuarie-februarie.

Pepenele galben „Măsliniu de iarnă” specific pentru culturile târzii, se recoltează la sfârșitul lui septembrie, începutul lunii octombrie, când fructele au ajuns la mărimea normală de 1,5-2 kg. Recoltarea se face în momentul când fructul este necopt, este tare, iar în secțiune este de culoare verzuie, puțin suculent și foarte puțin parfumat.

Soiul „Galben de toamnă” se recoltează în tot cursul lunii septembrie pe măsură ce fructele ajung la maturitate. Fructele nemature, când au ajuns la mărimea normală, se recoltează pentru păstrare.

Maturarea fructelor se face în depozite de păstrare aerisite în mod sistematic, iar pepenii se controlează pentru îndepărtarea celor care încep să se altereze.

Fructele se vor depozita într-o cameră în care se poate asigura o temperatură de 3-4 grade Celsius. Cele coapte au culoarea portocalie, pulpa galbenă-verzuie, dulce, suculentă și parfumată, iar codița se desprinde ușor.

În condiții optime de păstrare și aplicare a unei sortări riguroase în ce privește starea de sănătate a fructelor puse la păstrare, pierderile nu depășesc 4-5%.

Maturarea fructelor se mai poate face în plase de sfoară cu ochiuri mari în care, în fiecare plasă se pune un singur fruct. Plasele se agață în cuie prinse în bârne special amenajate în camerele de păstrare.

Cultura în adăposturi de material plastic

Se pot folosi adăposturi înalte de tip tunel sau tip bloc, din folie sau din  sticlă, sau adăposturi temporare din folie de plastic.
Pentru adăposturile înalte cultura se înființează între 10-15 aprilie cu răsad în vârstă de 35-40 de zile. Se folosesc soiuri sau hibrizi F1 cu rezistență sau toleranță la unele boli: Galia, Sakat etc.

Schema de plantare în solariile de tip tunel este de 3 rânduri la distanță de 180 cm între ele, iar pe rând se asigură 33 cm, rezultând 16.800 de plante/ha. În solariile de tip bloc se plantează la distanțele de 150/40 cm.

Pentru a realiza o precocitate mai mare se poate executa lucrarea de săpat șanțuri de 30/30 cm, în care se așează gunoi de grajd păios proaspăt sau paie fertilizate cu îngrășăminte chimice.

Lucrările de întreținere și conducerea plantelor se fac asemănător culturii în sere, iar dozele de îngrășăminte și normele de irigare sunt mai reduse.

Recoltarea începe după 1 iulie și ține până în august, realizându-se 35-40 t/ha. Forțarea pepenilor galbeni prin adăpostire temporară pe suprafețe mai mici se poate face prin semănatul în cuiburi (3-5 semințe) deasupra unor gropi de 30/30 cm, umplute cu gunoi de grajd proaspăt și acoperirea cuibului cu folie de polietilenă uzată de 50/50 cm sau cu tunele joase de 70 cm lățime, distanța de plantare fiind de 140/40-50 cm.

Plantarea se poate face mai timpuriu, în jur de 15 aprilie, în cazul încălzirii solului cu gunoi de grajd.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!