Articole

Cum influențează pH-ului apei tratamentele de fertilizare și protecție

Gradul ridicat de conștientizare al fermierilor cu privire la necesitatea aplicării unor practici agricole corecte a determinat îndreptarea atenției către aspecte care până nu demult nu erau luate în considerare. Iar unul dintre aceste aspecte neglijate până de curând a fost nivelurile de pH ale apei utilizate în aplicarea soluțiilor de lucru.

Randamentul tratamentului de fertilizare sau de protecție este influențat de pH-ul apei, care afectează stabilitatea și performanța insecticidelor. Performanța pesticidelor (în special a insecticidelor) poate fi afectată dramatic dacă apa utilizată este alcalină (cu un pH cuprins între 7,5 și 9,0). Acest lucru poate duce la hidroliza alcalină, care determină descompunerea pesticidului într-o formă inactivă – rezultând un control slab al insectelor.

Soluția: descompunerea poate fi încetinită sau prevenită prin utilizarea unei soluții de produs acidifiant pentru a atinge un nivel de pH de 6,0 sau mai mic.

PH-ul apei afectează solubilitatea și absorbția nutrienților. Pentru o absorbție eficientă de către plante, nutrienții trebuie să fie prezenți sub formă solubilă în apă. Îngrășămintele și nutrienții care au un pH neutru și o solubilitate scăzută în apă îngreunează plantelelor absorbția imediată a substanțelor nutritive.

Soluția: acidificarea apei la un nivel sigur va crește solubilitatea substanțelor nutritive din rezervorul de pulverizare, făcându-le mai ușor disponibile pentru absorbția plantelor. Acolo unde se dorește un răspuns rapid, cum ar fi în culturile cu creștere rapidă sau în cazul în care corectarea deficienței este urgentă, acest efect este deosebit de important.

Sprayurile foliare necesită un pH acid pentru o absorbție adecvată, care chiar este dependentă de pH. Nivelul pH-ului reglează fenomenele complexe de repulsie și atracție electrostatică din cuticula plantei. De exemplu, se crede că nivelul optim de pH pentru absorbția și utilizarea fosfatului este între 3 – 3,7. Există dovezi că zincul este cel mai bine absorbit la un interval de pH cuprins între pH 4,1 – 4,9. Deși trebuie făcute multe cercetări, este clar că nivelurile optime de pH variază în funcție de fiecare nutrient și de purtătorul acestuia.

Soluția: din nou, acidificați apa și solicitați sfatul unui profesionist în agronomie, dacă este necesar.

Dezechilibrele extreme ale pH-ului pot arde suprafața plantei, deși aceasta în general este tolerantă la spray-uri cu o gamă largă de pH. În mod natural, extremele de la ambele capete ale scării pH-ului trebuie evitate. Fitotoxicitatea este o preocupare principală. O soluție de pulverizare cu un dezechilibru semnificativ al pH-ului poate „arde” planta și poate duce la moartea țesuturilor moi, roșeață, pete pe frunze, vârfuri de frunze moarte, zone moarte între frunze și distorsionarea frunzelor și a organelor de reproducere.

Soluția: Evitați nivelurile extreme de pH într-o soluție de pulverizare. Soluțiile de pulverizare nu trebuie acidificate dacă conțin var, sulf de var sau produse fixe din cupru, unde cuprul poate fi solubilizat de aciditate, rezultând o posibilă vătămare a plantelor.

Primul pas în demararea strategiei de gestionare a calității apei este stabilirea nivelulului pH-ului apei pe care o folosiți. Când vine vorba de amestecarea și compatibilitatea produselor, întotdeauna trebuie urmate informațiile de pe etichete și de cerut consultație cu furnizorul de produs dacă apar întrebări.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: ecoferma.ro

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!