Articole

Cum îngrijim corect plantația de zmeură

Îngrijirea corectă a unei plantații de zmeură asigură plante sănătoase și recolte de calitate. Tăierea regulată a plantațiilor de zmeură reprezintă un moment important în îngrijirea acestora. Pentru o recoltă bogată, este nevoie să se țină cont de toate subtilitățile procesului: tăierea (răritul) plantelor de zmeur, îngrășămintele administrate, dar și alte lucrări de îngrijire necesare de realizat în plantație.

De regulă, curățarea de primăvară a tufelor de zmeură are loc în perioada lunilor martie- aprilie. Depinde de condițiile meteorologice, dar zăpada trebuie să fie topită și pământul încă rece. În acest moment, se taie toți lăstarii uscați, degerați, deteriorați și slab dezvoltați. Ramurile rămase sunt scurtate până la primul ochi sănătos. Acest lucru stimulează mugurii, din care apoi se formează 3-6 lăstari roditori cu lungimea de aproximativ 50 cm.

Deci, după tunderea de primăvară a zmeurului, se lasă 15-20 de plante pe 1 metru. Chiar dacă aveți mai multe ramuri sănătoase, tăiați-le de la bază.

Dacă plantația este în primul an, primăvara devreme, drajonii de zmeură apăruți din sol se taie la nivelul solului, pentru a limita numărul lăstarilor şi a favoriza dezvoltarea lor, sau se face o scurtare a tulpinilor până la 10-12 cm (3-4 ochi). În anul doi, primăvara, până la dezmugurire, la fiecare plantă se aleg pentru fructificare 2-3 tulpini bine dezvoltate care se scurtează la 80-120 cm. Celelalte tulpini se suprimă de la bază. După recoltare se înlătură tulpinile care au fructificat, drajonii slabi şi cei de prisos.

În anul trei şi următorii ani, primăvara se răresc tulpinile din bandă la distanța de 15-20 cm sau câte 8-12 la o tufă solitară. Tulpinile anuale, rămase pentru fructificare, se scurtează la 120-150 cm, în funcţie de dezvoltarea mugurilor în partea superioară. Tufele îmbătrânite de zmeură reîntineresc prin eliminarea rizomului în curs de epuizare. Când drajonii ating înălţimea de 15-20 cm se plivesc cei slabi şi de prisos, lăsându-i pe cei mai dezvoltaţi la interval de 15-20 cm. După recoltarea fructelor se elimină tulpinile care au rodit şi se plivesc drajonii. Tăierea soiurilor remontante se face toamna (dacă se reușeste) sau primăvara, înlăturându-se prin tăiere vârfurile tulpinilor care au rodit până toamna târziu.

Pe parcursul perioadei de vegetaţie, pe intervalul dintre rânduri se fac 3-4 afânări la adâncimea de 10-12 cm. De-a lungul rândului se aplică praşile manuale. Distanța dintre tufele de zmeură trebuie să fie de cel puțin 60 cm. Din această cauză, toate ramurile laterale care au crescut prea mult, la fel se taie.

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Sursă: ecoferma.ro

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!