Articole

Cum ne dăm seama de prospețimea fructelor și legumelor

Prospețimea fructelor și legumelor din piață sau din supermarket ne interesează pe toți. Cel mai bine este să cumpărăm fructele și legumele în vrac, deoarece, dacă le luăm ambalate, riscăm să nu apreciem corect prospețimea și gradul de maturizare al mărfii.

Piersicile coapte trebuie să fie parfumate. Indiferent de culoarea lor, piersicile coapte degajă un miros persistent.

Tomatele se cumpără  când au culoarea roșie și sunt tari. Evident, la temperatura ambientală, continuă procesul de maturizare. Petele maro sau negre sunt semne că produsul a început să se strice.

Caisele ținute la temperatura camerei continuă să se matureze, însă, introduse în frigider, acest proces încetează și, odată cu aceasta, se pierde și aroma fructului proaspăt. Un fruct proaspăt și de calitate trebuie să emane un parfum permanent.

Vânzătorii de legume au obiceiul de a stropi pe parcursul zilei marfa pentru menținerea consistenței, însă trebuie avut în vedere că salata, spanacul, legumele în foi, în general, nu sunt mari iubitoare de umezeală. Ca atare, când ajungeți acasă, este bine să uscați aceste legume sau să le scoateți din punga de plastic. În caz contrar, riscați să se strice rapid.

Tecile de fasole verde care nu sunt ferme (tari), castravetele și dovlecelul moale, frunzele exterioare ale verzei înmuiate arată că aceste legume sunt pe tarabă de mai multe zile.

Morcovii care sunt strâmbi, care nu sunt „perfecți” și sunt mai mici ne indică faptul că asupra lor nu s-a intervenit cu produse chimice în cantitate mare.

Banana coaptă nu trebuie să aibă puncte maro. Aceste pete maro indică faptul că maturitatea a fost depășită. Păstrarea în frigider face ca procesul de maturare să fie întrerupt.

Ciupercile trebuie cumpărate cu picior. Pălăria ciupercii trebuie să fie lipită de piciorul său. Petele maro sau negre sunt semne că produsul a început să se strice.

În cazul prunelor sau strugurilor, ceara de deasupra fructelor are tocmai menirea de a îndepărta apa. Ca atare, umectarea acestora nu este recomandată.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

 

Sursă: Cotidianulagricol.ro

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!