Pomii fructiferi nu se pot planta chiar în orice loc din grădină. Așadar, dacă vei alege un loc nepotrivit, mai mult ca sigur nu te vei bucura de roadele acestora.
Tocmai de aceea, ar trebui să știi pe ce suprafață se face plantarea pomilor fructiferi, dar mai ales cum trebuie să pregătești terenul pentru a obține o recoltă cât mai bună.
Ei bine, experții ne sfătuiesc să plantăm pomii fructiferi pe o suprafață care are expunere sudică, sud-estică sau sud-vestică. În acest fel, pomii fructiferi vor beneficia de suficientă lumina, pentru a se dezvolta în mod corect.
Totodată, pomii fructiferi se pot planta pe terenuri plane sau pe pante amenajate, care au o înclinație de până la 20%. În cazul în care pantele sunt neamenajate, înclinația poate fi de până la 12%.
Mai mult, este recomandat să eviți solurile cu umiditate excesivă și fără drenaj, dar și pe cele cu un nivel freatic sub 1.5 cm. Pomii nu se vor dezvolta foarte bine dacă pământul este excesiv de umed, așa că mare atenție și la acest aspect!
Cum să pregătești terenul dacă vrei să plantezi pomi fructiferi
Acum că știi cum să alegi terenul pentru plantarea pomilor fructiferi, nu ar fi rău să știi nici cum să pregătești solul. Nu de altă, dar pomii fructiferi au nevoie de soluri fertile.
Primul în pregătirea terenului va fi să defrișezi pomii vechi, asta dacă există pe suprafața pe care dorești să o cultivi. Mai departe, va trebui să nivelezi suprafață de teren, dar și să te ocupi de desfundatul solului.
În cazul în care nu știi, desfundatul solului se referă la arăt și presupune mobilizarea profundă a pământului la 50-80 cm. Practic, se inversează și se amestecă orizonturile de sol.
Nu uita că după ce ai scos vechii pomi de pe suprafață de teren, gropile rezultate în urmă defrișării trebuie acoperite. Abia apoi poți face nivelarea solului.
Nivelarea solului
Pregătirea terenului pentru plantarea pomilor fructiferi este o operațiune în 3 etape. Prima etapă constă în decopertarea terenului, care se face la o adâncime de 10-15 cm. Practic, solul fertil va fi deplasat spre marginile terenului, unde se va stoca în grămezi.
A două etapă constă în nivelarea terenului, iar ultima etapă constă în recopertarea solului, adică nivelarea cu pământul fertil pe care l-ai stocat în grămezi.
Este indicat ca atunci când faci recopertarea terenului să asiguri și o pantă de 1%, pentru irigare. După aceea, se va execută desfundarea solului, la o adâncime de 50-80 cm, așadar vorbim despre o arătură adâncă.
Trebuie să menționăm faptul că arătura se va execută cu 1-2 luni înainte de plantare, pentru că în acest fel solul va acumula mai multă apă. Abia după aceea se va face pichetatul, se vor săpa gropile și se vor planta pomii fructiferi.