Știri din Moldova

Cum să păstrăm piersicile și caisele cât mai mult timp

Author: AgroExpert
piersici caise păstarre - agroexpert.md

În comparație cu merele și perele, sâmburoasele, piersicile și caisele au o durata de păstrare mai mică. Cu toate acestea, dacă avem grijă putem să ne bucurăm de calitatea fructelor și după câteva săptămâni.

Păstrarea piersicilor

Aceste fructe au o activitate respiratorie foarte intensă și procese metabolice rapide, de aceea au și o perioadă scurtă de păstrare. Fructele trebuie recoltate în faza de pârgă, pentru a suporta manipularea și transportul.

S-a constatat că fructele recoltate în zilele călduroase și însorite, dar nu foarte secetoase, își mențin mai mult timp calitățile gustative, decât cele recoltate în perioade care predomină zilele răcoroase, foarte umede.

Imediat după recoltare, piersicile ar trebui răcite repede încât căldura din livadă să fie redusă la câteva grade deasupra lui zero. Cea mai simplă metodă și practică este răcirea piersicilor în apă. Fructele se scufundă în bazine cu apă răcită cu gheață, scrie cultivaprofitabil.

Pentru depozitarea temporară a piersicilor se recomandă depozitele frigorifice sau pivnițe mari, răcoroase, bine aerisite, cu o temperatură constantă.

Temperatura optimă de păstrare a piersicilor este de -1 +2 grade Celsius, la o umiditate relativă de 90%.

Păstrarea caiselor

Nici caisele nu rezistă prea mult de la recoltare, fiind asemănătoare cu particularitățile prezentate mai sus, la piersici.

Condițiile optime de păstrare sunt de -0,5 si 0,5 grade Celsius și umiditate de 90%. Soiurile de cais recomandate pentru păstrare temporară sunt: Callatis, Comandor, Dacia, Excelsior, Selena, Olimp.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!