Fitotehnie

Cum se cultivă morcovii: Sfaturi practice pentru agricultori

Author: AgroExpert
Cum se cultivă morcovii - agroexpert

Morcovul este o cultură de sezon rece și într-o anumită măsură tolerant la îngheț. Cu toate acestea, răsadurile cu mai puțin de 6 frunze nu pot rezista la înghețuri mari. Temperatura recomandată a solului pentru germinare este de peste 10°C.

Semințele de morcov pot germina la temperaturi scăzute ale solului, dar perioadele de germinare sunt mai scurte la temperaturi mai ridicate. De exemplu:

  • La < 5°C, morcovii se luptă să germineze.
  • La < 10°C, morcovii germinează lent, durează 25–30 de zile până la apariția plantelor.
  • La ≥ 10°C, germinarea apare după 8–10 zile.

Morcovii au cerințe mari de lumină și producția interioară în noiembrie – ianuarie este dificilă, din cauza intensității scăzute a luminii. Sera trebuie să fie amplasată pe un loc însorit deschis pentru morcovii timpurii. Morcovii cresc bine în solurile fertile, bine drenate, bogate în materie organică. Solurile de turbă nisipoase oferă cele mai bune condiții pentru penetrarea profundă și formarea rădăcinilor uniforme, conform Ghidului privind Bunele practici agricole pentru producerea legumelor în teren protejat în ţările din Europa de Sud-Est.

Pregătirea solului

Curățați solul în seră de culturi și buruieni anterioare. Împrăștiați îngrășăminte organice (de exemplu, compost, turbă sau gunoi de grajd descompus) înainte de prelucrare. Morcovul răspunde bine la aplicațiile de 6–10 kg de compost pe un metru pătrat de seră. Pregătirea solului este fundamentală atunci când cultivăm morcovii în seră.

Dacă solul este foarte compact, afânați cu o grapă rotativă înainte de a pregăti solul. Suprafața acestuia trebuie să fie bine nivelată pentru a asigura adâncimea uniformă a semănatului. Morcovii cresc foarte bine în paturile ridicate.

Semințe și plantare

Se recomandă utilizarea semințelor clasificate cu un diametru mai mare de 0,8 mm pentru morcovii plantați în interior (în sol acoperit). Morcovii sunt semănați, în mod normal, în pământ și, apoi răriți în etape pentru a obține distanțarea corectă.

Momentul de însămânțare depinde de tipul de construcție interioară și de timpul de recoltare planificat. Pentru recoltarea morcovilor la începutul lunii aprilie, se recomandă semănatul în decembrie. În mod similar, pentru o recoltă la sfârșitul lunii aprilie, semințele trebuie să fie semănate în ianuarie. Pentru recoltarea morcovilor în mai, însămânțarea se efectuează în februarie.

Rata de însămânțare este de 1,0–2,2 g/m2 la o adâncime de 1,0–1,5 cm. Pentru o recoltă bună, rândurile sunt amplasate la o distanță de 12–14 cm între ele, cu 3–4 cm între plante în rânduri (5 cm pentru morcovii mai mari). Semințele pot fi amestecate cu nisip pentru a facilita semănatul.

Unii producători amestecă semințele de ridiche cu semințele de morcov. Semințele de morcov germinează lent, în timp ce ridichea – care germinează și crește foarte repede – marchează rândul până când morcovii apar. Când semințele de morcov germinează și creşterea plantelor ajunge la 50%, scoateți plantele de ridichi.

Când plantele ating o înălțime de 4 cm, acestea sunt rărite la o distanță de 5–6 cm între plante. Densitatea plantelor trebuie să fie de 60–80 plante la 1 m2 .

Îngrijirea plantelor

La apariţia plantelor, irigarea este menţinută la minimum. Umiditatea solului trebuie să fie constantă, în special în faza dezvoltării rădăcinilor, pentru a preveni fisurarea cauzată de condiţiile uscate. Îngrășămintele solubile NPK (la un raport de 1 : 2 : 2) se aplică cu irigarea în proporţie de 1–2 g/litru de apă. Prea mult azot provoacă o creștere excesivă a vârfului.

Deoarece morcovii sunt culturi de rădăcini, cel mai mare impact asupra calităţii producţiei provine de la dăunătorii din sol (de exemplu, viermii de sârmă (sârmari), viermii culturilor de iarnă şi insectele dăunătoare ale legumelor/gărgăriţele). Alţi dăunători (de exemplu, gărgăriţa de morcov, musculiţa morcovului, afida salciei-morcovului) afectează plantele de morcov cultivate în seră.

În cazul culturilor de morcovi, care sunt cultivaţi în seră, făinarea poate provoca pagube semnificative. Această boală apare în sere cu umiditate ridicată, o condiţie favorabilă infecţiei. Pentru a preveni infecţia, ventilaţi întotdeauna sera după irigare.

Recoltarea

Morcovii cultivaţi în interior (în sol acoperit) sunt, în general pregătiţi pentru recoltare după 2,5–3 luni, când diametrul rădăcinii este de 1,3 cm, iar morcovii sunt suculenţi de o culoare adecvată.

Morcovii cultivaţi în seră se recoltează manual: se dezgroapă atent (săpaţi ușor) până când nu se vede vârful rădăcinii și ușor, dar ferm, trageţi rădăcina din sol.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!