Articole

Cum se seamănă mărarul în iulie și august pentru a-l recolta la toamnă

Semănatul mărarului în lunile iulie și august vă asigură că veți avea mărar proaspăt pentru a prepara conservele și murăturile din toamnă. Mărarul nu are nevoie de mult spațiu și poate fi cultivat în grădină sau chiar în jardiniere sau ghivece pe balcon.

Ce este mărarul

Mărarul (Anethum graveolens) este una dintre cele mai cunoscute verdețuri de la noi, o plantă-condiment folosită pe scară largă în bucătăria românească. Mărarul este o plantă ierboasă, anuală, originară din zona mediteraneană și din Rusia. Are tulpina viguroasă și poate crește până la 1 metru înălțime, cu frunze mici și ascuțite și flori grupate în vârful plantei, în buchete de culoare galbenă, cu formă de umbrelă.

Mărarul este rezistent la frig și se seamănă de obicei toamna sau primăvara timpuriu, la adâncimi de 2-3 cm în sol, necesitând mai multă apă doar în perioada de germinare. Dacă vreți să aveți mărar proaspăt toamna, se recomandă semănatul pe timpul verii.

Semănatul mărarului: pregătirea solului

Pregătirea solului pentru semănatul mărarului se face pornind de la alegerea parcelei unde veți semăna cultura. Locul trebuie să fie expus la soare, iar mărarul are nevoie de un sol calcaros.

Mărarul se poate semăna lângă alte legume precum ceapă, roșii, ardei, căpșuni, salată sau ridichi. Nu se seamănă mărar pe parcelele pe care ați avut înainte pătrunjel, țelină, morcov sau chiar mărar.

Înainte de semănat, fertilizați solul cu îngrășăminte organice – compost sau humus.

Cum se pregătesc semințele de mărar

Pregătirea semințelor de mărar se face cu 2 zile înainte de semănat. Semințele se pun într-un săculeț de pânză și se umezesc, se înmoaie în apă. Se schimbă apa la fiecare 8 ore. Peste doar 7 zile de la plantarea lor vor apărea primii lăstari.

Dacă nu veți înmuia în prealabil semințele, primii lăstari vor apărea peste minim 2 săptămâni.

Semănatul mărarului

Semănatul mărarului se recomandă sub formă de rânduri. Distanța dintre ele trebuie să fie de minim 25 cm, iar adâncimea gropilor de plantare — de aproximativ 3 cm.

După ce apar primii lăstari de mărar, afânați solul, apoi repetați neapărat procedura după ploaie sau irigare. Aceasta este necesară pentru prevenirea încetinirii creșterii mărarului, deoarece solul se acoperă cu crustă după udare, care împiedică pătrunderea oxigenului la rădăcini.

Rărirea mărarului se realizează când apar primele 3-4 frunzulițe pe firele lui. Distanța optimă dintre ele trebuie să fie de 3-5 cm.

Iar dacă aveți nevoie de flori uscate de mărar pentru prepararea murături, atunci măriți distanța respectivă până la 10 cm. Răriți sistematic mărarul.

Cultura de mărar se udă regulat și se poate fertiliza cu îngrășăminte bogate în azot, dacă este nevoie.

Când se recoltează mărarul

Recoltarea mărarului se face cam la 70-90 de zile după semănat, dar acest interval depinde mult și de varietatea pe care o semănați. Perioada până la maturitate ar trebui să fie indicată de ambalajul de semințe, iar dacă nu este, solicitați informația direct de la producător.

Dacă preferați mărarul verde, el are cea mai bună aromă chiar înainte de apariția florilor. Dacă doriți să folosiți florile pentru murături, se recomandă să le tăiați când sunt înflorite și să le puneți la uscat.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Agrointel.ro

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!