Tăierea trandafirilor din grădină se poate efectua atât toamna, cât și primăvara. Dacă nu ați reușit să tundeți tufele de trandafiri înainte de sosirea înghețului, debutul primăverii este momentul pentru a face acest lucru. Aceste tăieri la roze ajută la ramificarea acestora și stimulează înflorirea.
Iată ce trebuie să faceți dacă vă doriți să aveți o grădină plină de trandafiri bogați în florescențe:
– Tunderea de primăvară a trandafirilor se face la începutul lunii martie, imediat după îndepărtarea mușuroaielor din jurul acestora;
– Operațiunea de tăiere a trandafirilor implică reducerea înălțimii tufei și a ramurilor, precum și îndepărtarea completă a ramurilor uscate sau a celor afectate de îngheț, boli sau dăunători;
– Primăvara, la trandafiri se taie vârfurile uscate deasupra ultimului mugure de pe partea rămasă verde;
– Se înlătură și ramurile care se încalecă, astfel încât să avem o dezvoltare armonioasă a plantei;
– Tăierea ramurilor se va efectua la o înălțime de 50 cm față de sol. Este indicat ca tăierea să se efectueze deasupra celui de-al treilea mugure al ramurei;
– Foarfecele folosit la tăieri trebuie dezinfectat cu alcool după fiecare procedură pentru a evita răspândirea bolilor la tăieturile proaspete;
– Este indicat ca după tăiere, tufa de trandafiri să nu aibă mai mult de trei-cinci ramuri. În scurt timp va fi cel puțin la fel de frumoasă precum cea de anul trecut;
– La trandafirii urcători, primăvara se taie doar ramurile rupte, degerate sau cele prea lungi. O dată la 2-3 ani, se taie ramurile bătrâne.
Atenție! Dacă ați plantat trandafiri în toamnă, aceștia nu trebuie tăiați!