De multe ori se recomandă o serie de stropiri la pomii fructiferi în fenofaza de „buton alb”, în special pentru prevenirea atacului viespii negre. Doar că, aceste stropiri cu insecticide sistemice au drept dezavantaj alungarea sau chiar decimarea unor colonii de polenizatori, precum albinele.
În culturile intensive, acolo unde se urmăresc niște standarde de calitate și o anumită producție, așa se procedează. Se fac până la 14 stropiri. Cu toate acestea, în gradina proprie ar trebui să procedăm diferit.
Citește și: Tratamente la pomi la scuturarea florilor. Recomandări
„În curțile dvs. încercați pe cât posibil să nu stropiți când florile pomului mai stau puțin să se deschidă. Cărțile de specialitate spun ca într-un astfel de moment se folosesc insecticide sistemice. Acestea rămân în frunze și flori 21 de zile, automat vor prinde și momentul în care infloresc. Si atunci insectele care vin să polenizeze pomul vor muri. Atât albinele, cât și alte insecte nu se vor mai apropia de pomii”, explica Tiberiu Lepadatu în filmulețele sale video Tibi Tips.
Te-ar putea interesa și: Cum prevenim și combatem înghețurile de primăvară a culturilor pomicole și de câmp
Din acest motiv, din lipsa polenizării mai exact, există riscul și ca pomii să nu mai producă fructe.
„Eu vă recomand sa folosiți soluții bio. Dar daca vreți neapărat să stropiți cu insecticid sistemic, nu faceți niciodată asta până când 90% din aceste flori nu au căzut. Pentru că atunci ele nu mai secretă nectar, nu mai atrag insectele și veți putea păstra coloniile de polenizatori”, afirmă expertul.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!