Moldova

De la seră obișnuită, la solar îngropat: Povestea de succes a familiei Hariton

Author: AgroExpert
Mariana Hariton legumicultura - agroexpert.md

Mariana și Iurie Hariton din Coștangalia, Cantemir sunt implicați în legumicultură de peste 15 ani. Inițial, creșteau legume în seră obișnuite, dar când au aflat despre tehnica solarului îngropat în pământ, au înțeles că ar putea fi o modalitate mai eficientă de a economisi resursele și de a conserva căldura.

„Prin intermediul unei finanțări, au obținut fondurile necesare și au implementat idea. Au construit o seră cu o suprafață de cinci ari și rezultatele nu au întârziat să apară. Mariana și Iurie au testat pentru a se asigura de rentabilitatea investiției. Rezultatele i-au motivat, deoarece au observat că la temperatura de - 4 grade Celsius afară, în interiorul serelor se menține o temperatură caldă, iar plantele supraviețuiesc bine și fără încălzire adițională”, informează Federația Agricultorilor din Republica Moldova.

Din plantele pe care le cresc, o parte le vând sub formă de răsaduri, iar altele sunt lăsate să ajungă la maturitate pentru a produce roade. Un alt avantaj al serelor îngropate, spun ei, este că permit cultivarea în două cicluri.

La finalul lui aprilie, au reușit să scoată cartofii și deja pregătesc terenul pentru a planta ardei. Legumele pe care le obțin le comercializează consătenilor și asigură grădinița cu produse proaspete.

Toată familia implicată

Creșterea legumelor este activitatea care îi hrănește. Din acest motiv, cei trei membri ai familiei sunt implicați în procesul de cultivare, inclusiv fetița lor în vârstă de 11 ani. Deși nu este antrenată în munci grele, atunci când este nevoie să se schimbe răsadurile din recipiente mici în unele mai mari, aceasta este activă.

Procesul de cultivare a legumelor necesită investiții, iar de cele mai multe ori, la începutul primăverii, familiei îi este greu să facă față cheltuielilor, mai ales că prețurile inputurilor au crescut în ultimii ani.

Din spusele Marianei Hariton, un fir de răsad valorează între 2 și 2,50 lei, iar datorită ajutorului primit din partea FAO, au reușit să economisească în jur de 20.000 de lei.

„Am învățat să mulțumesc celor care oferă. Mulțumesc FARM și FAO pentru implicarea și grija pe care o poartă față de legumicultorii din țară”, a susținut agricultoarea.

Semințele olandeze sunt mai productive

Familia Hariton a încercat pentru prima dată semințe olandeze, iar rezultatele obținute le-au depășit așteptările.

„Tulpina plantei este mai groasă, culoarea este mai intensă și vizual, arată mai bine decât cele pe care obișnuiau să le crească până acum, productivitatea acestora fiind de 98-99%”, precizează Mariana Hariton.

Familia așteaptă cu nerăbdare să ajungă la culesul roadei, să încerce legumele la gust și să vadă capacitatea lor de a rodi.

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!