Moldova

Degradarea terenurilor agricole, marea provocare pentru fermierii moldoveni

Author: AgroExpert
terenuri fermieri degradare

Degradarea terenurilor agricole este o mare provocare pentru sectorul agroindustrial din Republica Moldova. Cauzele degradării solului sunt fie de origine naturală, fie legate, direct sau indirect, de activitatea umană.

Expertul în agricultură Viorel Chivriga susține că principalele cauze ale degradării solului țării sunt determinate de cauze naturale: ploi abundente, temperaturi extreme, vânturi puternice și cauze legate de activitatea umană: tăierea ne-controlata a fâșiilor de protecție fără obligațiunea de a le restabili, efectuarea operațiunilor de vânzare-cumpărare, schimb, arenda a terenurilor agricole fără a lua în calcul fâșiile de protecție, nerespectarea asolamentului, prezența monoculturilor, excluderea din asolament a plantelor fixatoare de azot, semănatul ne-controlat al culturilor tehnice, degradarea sectorului zootehnic cu consecința în excluderea a culturilor furajere și neintroducerea fertilizantului natural în sol,  excluderea obligativității fondării plantațiilor multianuale pe bază de proiect, arătura necontrolată și trecerea lentă la tehnologiile conservative de lucrare a solului, insuficiența măsurilor de prevenire și control a degradării solului din partea factorilor de decizie la diferite nivele, o bună parte din inginerii cadastrali din cadrul APL nu au studii în domeniu.

În programul îmbunătățirii funciare a Republicii Moldova se spune că în ultimele decenii a fost înregistrată intensificarea multiplelor forme de degradare a solului, îndeosebi, a celei prin eroziune. Conform datelor instituțiilor științifice din domeniu, solurile afectate de eroziunea de suprafață ocupă circa 981560 ha inclusiv: cu grad slab de eroziune 558170 ha, moderat – 288070 ha și puternic 135320 ha.

Comparativ cu, solurile neerodate productivitatea solurilor slab erodate scade cu 20 %, celor moderat erodate se diminuează cu 50 %, iar a celor puternic erodate scade cu peste 70 %.

Pierderile anuale de sol fertil prin eroziune constituie aproximativ 26 000 000 tone. În această cantitate de sol se conțin 700 000 tone de humus, 50 000 tone de azot și 34 000 tone de fosfor. Costul solului spălat constituie circa 1,85 miliarde lei, iar cel al pierderilor producției agricole circa 0,873 miliarde lei.

Astfel, prejudiciul direct și indirect produs de eroziune este de 2,723 miliarde lei. În republică cca 80% din solurile arabile sunt amplasate pe versanți, prin urmare, lucrările de prevenire și combatere a eroziunii de suprafață sunt prioritare pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!