Materiale de parteneriat

Digitalizarea începe din colegii: Impresiile studenților despre iFarms

Author: Fiodorov Ilinca
Impresiile studenților despre iFarms - agroexpert.md

La Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău CEVVC (Stăuceni, Chișinău), tehnologia devine parte integrantă a procesului educațional. Odată cu implementarea platformei iFarms, studenții au acces la instrumente digitale care le permit să înțeleagă mai bine gestionarea fermelor și procesele agricole moderne. Printre cei care descoperă beneficiile acestei inovații se numără și Togaru Sofia, studentă la specialitatea Tehnologia vinului și a băuturilor spirtoase.

Sofia a participat recent la o sesiune de formare care i-au deschis noi perspective asupra agriculturii moderne. Pentru prima dată, ea a avut contact cu aplicația digitală aiFarms, dedicată celor care vor să înțeleagă și să aplice soluții moderne de smart farming.

„A fost pentru prima dată când am auzit despre aplicație și a fost o experiență complet nouă pentru mine. Nu mi-am imaginat că tehnologia poate fi atât de accesibilă chiar și pentru noi tinerii, care abia începem să înțelegem cum funcționează aceste procese digitale. În timpul cursului, am învățat să mă loghez în aplicație, să introduc date și să explorez funcțiile principale, ceea ce mi-a oferit mai multă încredere în utilizarea ei”, povestește studenta.

Sofia spune că, deși este la început de drum, se simte tot mai încrezătoare în capacitatea ei de a folosi aplicația în practică.

„Deocamdată doar mă familiarizez cu funcționalitățile. Cursul a fost foarte bine structurat, iar explicațiile ne-au ajutat să înțelegem pas cu pas cum se aplică aceste tehnologii în activitatea zilnică a unei ferme.”

Deși nu a avut încă ocazia să folosească iFarms în practică Sofia consideră că aceste cunoștințe o vor ajuta să se integreze mai ușor în câmpul muncii.

„Simt că aceste sesiuni m-au pregătit pentru ceea ce urmează. În viitorul apropiat, vom merge la practică și vom avea șansa să vedem ceea ce am învățat în condiții reale. Abia aștept să văd cum teoria se transformă în acțiune.”

La începutul lunii octombrie, Compania Euroalun, împreună cu echipa proiectului Optim și reprezentanța Fundației Helvetas Moldova, a semnat un acord de colaborare cu trei instituții de învățământ din domeniul agroindustrial – Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău CEVVC (Stăuceni, Chișinău), Colegiul Tehnic Agricol din Soroca și Colegiul agrar - tehnic M. V. Frunze (Tiraspol).

Potrivit acordului, instituțiilor de învățământ li s-au oferit seturi de echipamente, inclusiv stații meteo cu un set complet de senzori, precum și software specializat – un abonament nelimitat de trei ani la versiunea premium Pro a platformei iFarms. 

„CEVVC administrează 63 de hectare de plantații viticole. Fiind o instituție vitivinicolă, ne concentrăm în mod special pe viticultură. Pe suprafața de 2,1 hectare, sunt plantate 17 soiuri tehnice de viță de vie pentru producerea vinurilor albe și roșii. Plantația se află în al treilea an de vegetație, densitatea de plantare este de peste 4.000 de plante pe hectar, cu schema de plantare 2,75x0,90. Anul viitor vom finaliza formarea butucilor după sistemul Guyot. În această toamnă, cu ajutorul proiectului OPTIM, prin intermediul unui acord cu compania Euroalun, am dotat lotul didactic cu o stație meteorologică echipată cu senzori, integrată în platforma iFarms. Aceasta este deja funcțională – câmpurile au fost create și completate cu informațiile necesare – iar elevii din anul I vor învăța să lucreze pas cu pas cu aceste date. Odată cu posibilitatea de a monitoriza numeroși parametri meteorologici și agrobiologici pe plantație, datorită echipamentului și software-ului iFarms în versiunea Pro, ne așteptăm să obținem recolte de cea mai înaltă calitate și să optimizăm semnificativ costurile resurselor de producție”, a punctat Alexandru Boian, șeful departamentului de practică la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău (localitatea Stăuceni, municipiul Chișinău).

Pltaforma iFarms – include un pachet de bază cu 17 module gratuite și un pachet premium Pro cu 18 module plătite. Fermierul poate descărca aplicația pe dispozitivul său mobil și își poate crea un profil al fermei: hărți ale terenurilor agricole, parcul de utilaje, evidența lucrărilor pe plantații și gestionarea resurselor de producție/produsele agricole din depozite. În plus, prin intermediul aplicației, fermierul are acces la registrele europene ale produselor pentru agricultură, ceea ce îi permite să verifice, de exemplu, dacă utilizarea anumitor pesticide este permisă în țările Uniunii Europene în care intenționează să își exporte produsele. Administratorul fermei poate oferi acces limitat la modulele iFarms pentru specialiști și personalul tehnic (agronomi, mecanizatori etc.) pentru informarea și monitorizarea activităților din cadrul întreprinderii. 

De asemenea, pachetul de module gratuite include accesul la date actualizate periodic din observațiile din satelit privind starea de dezvoltare a plantelor pe plantațiile monitorizate în cadrul iFarms. Relativ recent, a fost dezvoltat un modul care permite recunoașterea bolilor plantelor prin algoritmi de inteligență artificială, pe baza unei fotografii făcute de fermierul -utilizator iFarms pe câmpul său, în grădină sau pe podgorie.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!