Moldova

Dimitri Dodica : ”Pentru 2023 trebuie să diversificăm piețele de desfacere a pomușoarelor”

AO”Pomușoarele Moldovei” are începând cu această săptămână un administrator care cunoaște și dorește dezvoltarea sectorului de pomușoare din Republica Moldova. Dimitri Dodica a acceptat funcția de director executiv al asociației și susține că există mai multe probleme de soluționat în următorii ani de activitate. Potrivit administratorului, AO”Pomușoarele Moldovei” trebuie să reprezinte interesele producătorilor în raport cu statul, insituțiile non-guvernamentale, dar și în relație cu organismele financiare pentru a obține investiții în cultivarea intensivă a arbuștilor fructiferi.

”Avem multe de făcut, dar eu îmi doresc schimbări majore în acest sector. Ani la rând lipsesc investițiile în cultivarea intensivă a arbuștilor fructiferi, totodată se optează pe soiuri nu prea productive, încă persistă mentalitatea conservativă a producătorilor mici. Noi avem un program destul de vast, axat pe îmbunătățirea  productivității și calității pomușoarelor la toți membrii  asociației , prin realizarea mai multor acțiuni :diverse instruiri, accesul la cea mai nouă informație din sector, participarea la expoziții, facilitarea exportului. De asemenea, sperăm că acțiunle noastre să dezvolte sectorul în ansamblu, având acțiuni axate pe dezvoltarea capacităților de marketing ale membrilor asociației noastre. Un obiectiv  de bază ar fi schimbarea sortimentului de soiuri  care sunt prezente  la producătorii noștri, pe soiuri mai productive la cultura zmeurului, căpșunului  și coacăzului negru .

O altă sarcină prioritară pentru anul 2023 este asigurarea unui export masiv de pomușoare atât în stare proaspătă, cât și congelată.

”Sezonul 2022 a fost unul mai specific, față de anii precedenți , caracterizat prin fluctuații mari de prețuri la zmeure proaspete, prețuri mai mici la mure, lipsa parțială a pieții de desfacere pentru aronii, cătina albă, măceșe.

”Din cauza lipsei pieței de desfacere pentru mure proaspete( anterior aceasta a fost exportată în Federația Rus), în 2022, din cauza situației regionale, perturbate de războiul din Ucraina, mulți producători nu au putut realiza producția la un preț convenabil. Producătorii din centrul țării au avut parte de cele mai bune prețuri în perioada iunie-mijlocul lunii iulie 2022, ceea ce nu putem spune despre cei din nordul Moldovei, unde prețul s-a coborat la 20-22 lei/ kg în luna august. Seceta din anul curent - a demostrat încă o dată importanța irigării la mărimea, calitatea fructelor și aspectul plantelor la cultura murului și zmeurului.Producătorii noștri mici  și mijlocii nu au experiență în exportul de zmeure congelate, în prezent, în depozite stau 70 de tone de zmeure ( 4 producători au depozitat și nu au cumpărător) la un preț cât de cât satisfăcător. Cei cei nu au comercializat zmeure în perioada de vară și au depozitat zmeure congelate, au suferit destul de mult, din cauza scăderii prețurilor în perioada septembrie-octombrie de la 4,60-4,70 euro/ kg în luna iulie, la 4 euro/ kg în luna octombrie. Nu se știe care o sa fie tendința prețurilor de realizare în perioada de iarnă -primăvară 2023.Volumele de coacăze negre nu sunt mari pe piața locală, deoarece fabricele locale au achizitionat în jur de 120 tone de coacăze negre pentru congelare și procesare în sezonul 2022, ceea ce nu a influențat coborârea prețurilor mai jos de 40-45 lei/kg, ca anul precedent. Totuși prețul de comercializare a coacăzelor negre în piețile angro a fost mai ridicat anul curent cu 15-20/kg, față de sezonul 2021, acesta având o cerere mai mare față de anul trecut, consumul intern. Afinele sunt bine comercializate pe piața locală, volumul de producție fiind încă unul destul de mic, acesta fiind acoperit cu cel de import, din România preponderent. Producătorii moldoveni asigură consumul de afine europene în perioada lunilor iunie-iulie -parțial august, pe când în perioada de toamnă, consumul este asigurat preponderent cu afine europene din România, care au un preț mai redus față de cele moldovenești. Prin urmare, pentru anul viitor, este nevoie de a diversifica piețele de desfacere a pomușoarelor în stare proaspătă, cât și congelată. Trebuie să ne unim eforturile ca să reușim să ne promovăm reciproc. Suntem deschiși pentru a oferi suportul nostru tehnic și consultativ tuturor producătorilor în eficientizarea procesului de producție și de promovare a fructelor noastre pe piețele internaționale.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!