La Guvern au continuat discuțiile cu reprezentanții companiilor producătoare de cereale, exportatorii și asociațiile de fermieri din țară, prezidate de prim-ministrul Dorin Recean. Oficialul a vorbit despre acțiunile întreprinse de Guvern și măsurile de ordin economic necesare pentru a sprijini financiar agricultorii, a deschide noi căi temporare de transport și pentru a identifica mai multe destinații de export.
La rândul său, vicepremierul, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a vorbit despre mecanismul de monitorizare a importurilor și a prezentat datele statistice care relevă faptul că, în ultimele zile, nu s-a constatat niciun aflux de cereale în Republica Moldova.
„Principala problemă pe care trebuie să ne concentrăm acum este situația financiară a agricultorilor. De aceea, deblocăm cât mai curând situația existentă la AIPA, prin suplinirea cu 75% a angajaților care evaluează dosarele fermierilor, ca să acoperim o parte din cheltuielile companiilor prin subvenții, utilizarea TVA-ului și a accizului. Examinăm și deschiderea unui terminal de stocare a cerealelor la Ungheni”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.
În finalul discuției, s-a convenit menținerea dialogului permanent între Guvern și fermieri prin organizarea unor noi ședințe de evaluare a rezultatelor monitorizării importurilor și de identificare a soluțiilor la problemele confruntate de producători.
În data de 11 mai, Guvernul anunța că nu va impune restricții la importul cerealelor ucrainene În Republica Moldova, deși cu două zile în urmă ministrul Agricultruii, Vladimir Bolea se arăta convins că restricțiile vor fi puse în aplicare.
Refuzul autorităților de a impune restricții cerealelor ucrainene a nemuțumit fermerii, care au spus că riscă să falimenetze urmare a prețurilor la cereale care s-au prăbușit.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!