Europa a cunoscut în 2022 al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată, au declarat marţi oamenii de ştiinţă din Uniunea Europeană, în condiţiile în care schimbările climatice au declanşat fenomene meteorologice extreme care au distrus recoltele, au secat râurile şi au dus la mii de decese, relatează Reuters şi The Guardian.
Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE a declarat că 2022 a fost, de asemenea, al cincilea cel mai călduros an din lume, cu o mică observaţie. Înregistrările C3S datează doar din 1950, dar alte seturi de date, care datează de mai demult, confirmă că 2022 a fost al cincilea cel mai călduros an din lume, cel puţin din 1850.
În orice caz, ultimii opt ani au fost cei mai fierbinţi opt ani consecutivi înregistraţi în lume, potrivit C3S. Planeta este în prezent cu 1,2 grade Celsius mai caldă decât în perioada preindustrială, ca urmare a schimbărilor climatice cauzate de om, potrivit C3S.
Copernicus precizează că temperaturile din Europa au crescut de peste două ori mai mult decât media globală în ultimele trei decenii. "Ne confruntăm deja cu consecinţele devastatoare ale încălzirii lumii noastre", a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess, care a pledat pentru acţiuni urgente pentru reducerea emisiilor de CO2 şi adaptarea la schimbările climatice.
Vara trecută a fost cea mai călduroasă din istorie în Europa, doborând recordurile de temperatură în 12 ţări, între care Italia, Spania şi Croaţia. Valurile de căldură severe au provocat peste 20.000 de decese în ţări precum Franţa, Germania, Spania şi Marea Britanie.
Vremea caldă şi uscată a alimentat incendii de vegetaţie intense în ţări precum Spania şi Slovenia, provocând mai multe emisii în UE şi în Marea Britanie decât în oricare altă vară din ultimii 15 ani. Marea Britanie a cunoscut în 2022 cel mai călduros an înregistrat vreodată, a anunţat miercuri serviciul său naţional de meteorologie.
Din cele 27 de ţări europene analizate de The Guardian, 12 au înregistrat cea mai mare anomalie de temperatură înregistrată vreodată pentru cel puţin o lună în 2022 - Austria, Belgia, Croaţia, Estonia, Franţa, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Slovenia, Spania.
În fiecare caz, anomaliile au fost cu peste 1,9 grade Celsius peste temperatura medie înregistrată între 1991 şi 2020 pentru cel puţin o lună. Cele mai mari creşteri de temperatură au fost înregistrate la sfârşitul verii, precum şi în octombrie şi în decembrie. În Austria, media pe întreaga lună octombrie 2022 a fost cu 3,3 grade Celsius mai mare decât temperatura medie din octombrie înregistrată între 1991 şi 2020.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!