Externe

Experții estimează o scădere a producției de carne de oaie și capră în UE

Author: AgroExpert
Producția de carne de oaie - agroexpert.md

Producția de carne de oaie la nivel european ar urma să scadă ușor, în următorii 12 ani, în timp ce consumul pe cap de locuitor va rămâne, probabil, neschimbat, potrivit unor previziuni formulate recent de experți ai Comisiei Europene. 

Astfel, producția de carne de oaie și capră este de așteptat să scadă cu -0,3% pe an, până în 2035, regresul cantitativ estimat fiind de până la 607.000 de tone, scrie Revista Ferma.

Se așteaptă ca evoluția negativă să fie determinată, în principal, de scăderea continuă a producției în țările UE care au aderat la spațiul comunitar înainte de 2004, procentul în acele țări fiind de -0,5% pe an. 

Între 2010 și 2022, UE a înregistrat o scădere a efectivului de ovine și caprine de aproximativ 10 milioane de capete, -12%. Se preconizează că acest declin structural va continua în următorii ani – deși într-un ritm mai lent decât în ​​trecut – în ciuda sprijinului cuplat pentru zootehnie și a prețurilor favorabile. 

Producția va rămâne concentrată în câteva țări UE, sacrificările în Spania, Grecia, Franța, Irlanda și România reprezentând aproape trei sferturi din producția totală a UE, în 2022. Consumul UE pe cap de locuitor este de așteptat să rămână relativ stabil până în 2035, la aproximativ 1,3 kg per capita, în principal datorită comportamentelor de consum alimentar legate atât de tradițiile religioase, cât și migrația din țările musulmane. În general, consumul de carne de oaie este mai puțin sensibil la preț, dar este foarte dependent de vârfurile cererii sezoniere.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!