Externe

Exportul cărnii de vite din UE a scăzut din cauza producției joase

Author: AgroExpert
producția carne de vită UE - agroexpert.md

Producția de carne de vită din Uniunea Europeană continuă să scadă. Aceasta importă din ce în ce mai mult și exportă mai puțin, ceea ce o plasează într-o poziție marginală în comerțul mondial. 

Șeptelul mondial a crescut cu 0,7% pe an în ultimii zece ani în țările dezvoltate din Asia, precum Coreea de Sud și Japonia, care până acum importau o mare parte din consumul lor de carne de vită. Totodată, este în creștere și în anumite țări din America Latină, precum Columbia și Mexic, care doresc să dezvolte producția de export, văzând-o ca un atu pentru balanța lor comercială, scrie agrimanet.ro

Pe de altă parte, efectivul european a continuat să scadă din 2017. Producția de carne de vită în UE s-a redus cu 2,5% între 2021 și 2022. Cele mai mici descreșteri s-au înregistrat pentru Germania, cu peste 8%. Totodată, a scăzut cu peste 4% pentru Franța și cu aproape 3% pentru Polonia.

Pe de altă parte, consumul de carne de vită europeană a scăzut cu aproape un 1% față de 2021 din cauza „scăderii ofertelor și a inflației care a redus puterea de cumpărare”. Consumul mondial de carne de vită ar trebui să crească în continuare cu 4% până în 2031, potrivit FAO.

În ultimii ani, 18% din volumele de carne de vită au fost exportate în 2022, față de aproximativ 12% în anii 2000. Creșterile producției au dus în special la o majorare a exporturilor din Brazilia, Mexic, Statele Unite și India.

Exporturile europene de carne de vită, pe de altă parte, au scăzut cu 4% de la un an la altul. Reducerea producției a limitat oferta exportabilă, iar creșterea bruscă a prețurilor a redus competitivitatea cărnii europene pe piețele emergente.

Trei sferturi din carnea de vită comercializată în cadrul UE au fost gestionate de șase țări în 2022. În frunte se află Țările de Jos, urmată de Polonia. Germania ocupă locul trei, Irlanda locul 4, Spania este pe 5, iar Franța este pe 6.

La nivel global, în 2023, se așteaptă ca producția de carne de vită să fie stabilă, cu o creștere pentru China. Pe partea UE, Comisia prognozează o scădere a producției de 1,6% față de 2022.

 ⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!