Unele acte normative, privind facilitarea activității în domeniul alimentar au fost modificate. Legea va intra în vigoare de pe 22 februarie. Despre aceasta informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Principalele modificări legislative sunt:
- A fost simplificată procedura de obținere a actelor permisive: autorizare sanitară-veterinară de funcționare și înregistrare în domeniul siguranței alimentelor pentru un șir larg de activități;
Citește și: Procedura de obținere a unor acte din domeniul alimentar, simplificată
- A fost simplificată procedura de înregistrare și de activitate a producătorilor mici, inclusiv pentru produsele artizanale/tradiționale, pensiunile turistice, agroturistice și casele rurale;
Scopul Proiectului constă în optimizarea documentelor necesare pentru obținerea actelor permisive eliberate în domeniul siguranței alimentelor și simplificarea procesului de certificare a alimentelor, precum și sporirea supravegherii serviciilor prestate în alimentația publică. Astfel, va fi simplificată procedura de înregistrare pentru micii producători, producătorii artizanali și pensiunile turistice.
Află și: Procedura de înregistrare pentru micii producători și pensiunile turistice, simplificată
- A fost exclusă obligativitatea implementării integrale a sistemului HACCP în cazul unităților de comerț care comercializează alimentele preambalate și a unităților de alimentație publică;
- A fost exclus certificatul de inofensivitate, acesta fiind înlocuit cu certificatul de sănătate. Certificatul de sănătate este eliberat de către ANSA, la solicitarea operatorului din domeniul alimentar și va putea confirma siguranța produselor alimentare destinate exportului. Includerea unui model al Certificatului de sănătate vine să rezolve o problemă stringentă cu care se confruntă mulți operatori din domeniul alimentar. Actul dat este solicitat atât de țările UE, cât și de cele non UE.
- A fost inclus Certificatul de calitate și modelul acestuia ca garant al calității și siguranței produselor asigurate de producător. Prin certificatul de calitate producătorii vor putea asigura inclusiv trasabilitatea produselor, esențială în cazurile de retragere și rechemare a produselor alimentare.
Te-ar putea interesa și: Operatorii din domeniul alimentar, informați despre modificările legislative