Dinastii

Familia Rotari: Calea agronomiei transmisă din tată în fiu

Author: AgroExpert
agronomie dinastie agricultori - agroexpert.md

Depănăm, în continuare, șirul poveștilor familiilor de fermieri din Republica Moldova în cadrul proiectului „Dinastii”. De această dată, vom vorbi despre familia Rotari, care demonstrează cu pasiune și determinare că agricultura este mai mult decât o meserie, este o adevărată vocație transmisă din tată în fiu.

Vasile Rotari

Episodul 1

Agronomia și activitatea desfășurată în câmp au fost tot timpul pasiunea dominantă în viața mea. Cu fiecare sămânță plantată și cu fiecare recoltă strânsă, am descoperit satisfacția pe care mi-o aduce profesia. M-am născut în anul 1961 în raionul Fălești, în pitorescul sat Bocani, într-o modestă familie de țărani. Părinții mei erau oameni harnici și dedicați. Mama mea se implica activ în muncile agricole, iar tata era tractorist. În acele vremuri, în care resursele erau limitate, fiecare membru al familiei avea datoria de a contribui și de a ajuta părinții în gospodărie. Astfel, copilăria mea s-a desfășurat într-un ritm dictat de învățătură și de lucrările agricole în câmp.

Observând complexitatea și importanța muncii, am realizat că agronomia este o cale prin care aș putea contribui la dezvoltarea și modernizarea sectorului agricol. Mi-am dorit să învăț toate secretele acestui domeniu, să înțeleg plantele, să descopăr secretele solului și tehnologiile agricole, astfel încât să pot aduce îmbunătățiri în practicile existente. Sunt recunoscător pentru rădăcinile mele rurale și pentru părinții mei care m-au inspirat să urmez această cale.

Episodul 2

Am ales să urmez studiile la colegiul din Tiraspol, la specialitatea „Protecția plantelor”,

o disciplină care poate fi asemănată cu meseria de „medic al plantelor”, având responsabilitatea de a le proteja împotriva tuturor factorilor care le pot afecta dezvoltarea. Alegerea acestei specializări a venit firesc pentru mine, având în vedere pasiunea mea pentru agricultură. I-am mărturisit mamei toate aspirațiile mele, iar scopul cel mai măreț era să mă descurc singur și să-i fac mândri pe părinți. Perioada această de studenție nu a trecut chiar atât de ușor, ci și-a lăsat o amprentă. Fiind dintr-o familie vorbitoare de limba română, studiile în limba rusă au fost o provocare, dar am depus efort și am obținut rezultate bune la examene. Am învățat să fiu perseverent și să depășesc obstacolele, având mereu dorința de a învăța și de a evolua.

Muncind onest și perseverând, am reușit să finalizez studiile cu succes și să obțin o bază solidă de cunoștințe în protecția plantelor. Această experiență m-a format ca profesionist dedicat și responsabil, capabil să identifice problemele din domeniul agricol și să găsească soluții eficiente pentru a le rezolva.

Episodul 3

Fiecare ieșire în teren îmi trezește amintiri vii ale lunilor petrecute în timpul practicii mele în zona Rîșcani. Responsabilul care avea grijă să ne monitorizeze activitatea ne aducea în lanul cu grâu, unde aveam de îndeplinit aceeași sarcină pe parcursul a mai multor zile: să colectăm dăunătorii și plantele afectate. Era un exercițiu repetitiv și exigent, dar esențial pentru învățarea noastră. Ne deplasam prin câmp, analizând cu atenție fiecare plantă în căutarea semnelor de daune sau atac de către dăunători. Uneori, ne trezeam în situația de a face mai multe drumuri până găseam un alt exemplar de dăunător sau plantă atacată. Aceasta implica perseverență și răbdare, deoarece nu puteam să ne permitem să trecem cu vederea nici cel mai mic detaliu. Experiențele din timpul practicii au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării mele profesionale. Am învățat să fiu observator, să recunosc semnele subtile și să identific foarte repede dăunători.

În ciuda dificultăților întâmpinate în acele vremuri, am învățat că munca asiduă și determinarea sunt cheile succesului. Experiența mea de la colegiul din Tirapol a fost una formatoare și m-a pregătit pentru provocările viitoare pe care le-am întâlnit în cariera mea în domeniul agronomiei. Sunt recunoscător pentru educația pe care am primit-o și pentru faptul că am avut ocazia să demonstrez că pot atinge obiectivele pe care mi le-am propus. Dar nici nu am avut timp să regret alegerea făcută. Vara nu mai era anotimpul vacanțelor, deoarece eram implicat în activități până la sosirea înghețului. Indiferent de anotimp, un agronom are întotdeauna de muncă; acesta hrănește comunitatea din jurul său. Cu tristețe, trebuie să recunosc că acest domeniu nu este apreciat la adevărata sa valoare; totuși, când vine ora mesei, toți dorim să ne hrănim.

Episodul 4

De-a lungul carierei mele mi-a surâs norocul. Niciodată nu am fost nevoit să caut de lucru. Iată s-au împlinit deja 40 de ani de când m-am dedicat acestei meserii. Am lucrat pentru compania KWS în calitate de reprezentant al țării Uzbekistan. Această oportunitate implica protejarea intereselor companiei și oferirea de consultanță în ceea ce privește cultivarea sfeclei de zahăr. Ulterior am lucrat într-o companie ucraineană-belgiană până în anul 2007. În acea perioadă, fondatorii companiei WeTrade mi-au oferit o nouă oportunitate. M-am gândit, am analizat și am luat decizia de a renunța la lucrul în străinătate și de a mă alătura echipei WeTrade în 2007, chiar înainte ca fiul meu să finalizeze studiile universitare în 2008. De atunci și până în prezent, timp de aproape 15 ani lucrez cot la cot cu fiul meu Mihai. Cu trecerea anilor, ne bucurăm de multe realizări. Gândul să plec nu mi-a trecut prin minte, în cadrul echipei noastre, suntem ca o familie și nu poți să părăsești această comunitate.

Eu și fiul meu, Mihai, suntem printre puținii care am rămas să lucrăm împreună ca tată și fiu. Zonele noastre de acoperire sunt bine delimitate, dar există zile în care vizităm aceleași gospodării agricole. În aceste întâlniri, avem discuții, servim o cafea împreună și ne înțelegem reciproc. Ne-am obișnuit să fim prezenți unul pentru celălalt în fiecare zi și am dezvoltat un nivel de încredere. El este nu doar fiul meu, ci și un prieten și un coleg. Datorită experienței pe care am acumulat-o, pot să-i ofer sfaturi și secretele meseriei. Poate că am fost uneori exigent, dar fiul meu a avut succes atât la universitate, cât și în cadrul companiei WeTrade, alături de mine.

Episodul 5

Desigur, în această profesie, ca și în oricare alta nu ne putem aștepta ca totul să fie lin și ușor, deoarece viața în sine nu urmează mereu un traseu fără obstacole. Una dintre cele mai mari provocări este atunci când ai investit mult într-o cultură și apar probleme care duc la lipsa recoltei, fie din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, fie din cauza lipsei pieței de desfacere sau a scăderii prețurilor. În astfel de situații, ești în pierdere și munca ta pare că a fost în zadar. Muncești un an întreg și, la final, nu vezi rezultatele așteptate.

Cu încălzirea globală, anii secetoși devin din ce în ce mai frecvenți și riscurile cresc. Cu toate acestea, noi avem gospodării bine organizate, câmpurile sunt lucrate cu atenție. Ne adaptăm la schimbările climatice, adoptăm metode diferite pentru a păstra umiditatea solului și suntem flexibili, dorind să fim în pas cu evenimentele. Suntem mereu deschiși pentru învățare. În tot anul, după recoltare, ne deplasăm la compania la care suntem distribuitori, pentru a studia noile culturi și hibrizi care au apărut. Nu mergem să vindem ceva ce nu cunoaștem.

Pot spune că în cei 40 de ani de muncă, am observat o schimbare semnificativă în activitatea mea. Dar, poate aceste observații le fac doar din considerentul experienței vaste. Suntem specialiști pregătiți. Pot merge în orice câmp și pot evalua starea acestuia, pot recomanda acțiuni pentru a-l salva și pot oferi sfaturi fermierilor cu privire la preparatele care trebuie administrate.

Episodul 6

Munca noastră zi de zi ne aduce satisfacții deosebite. Ne bucurăm de mici fericiri atunci când privim în jur și vedem întregul peisaj îmbrăcat în verde sau când ploaia începe să cadă abundent, înfrângând o perioadă lungă de secetă. Aceste imagini cu lanurile de culturi cerealiere aduc bucurie chiar și celor care nu sunt implicați direct în agricultură, iar unii se opresc să facă fotografii în mijlocul lanurilor de grâu, de rapiță sau de floarea-soarelui. Totuși, până să ajungem să savurăm o bucățică de pâine, este necesar să depunem mult timp și efort.

De fapt, totul începe în momentul în care semănăm semințele în solul fertil. Apoi, începe o călătorie de-a lungul unui întreg an în care trebuie să îngrijim plantele cu atenție, să le hrănim corespunzător, să le recoltăm la momentul potrivit și să le depozităm în condiții ideale. Ulterior, cerealele obținute sunt transportate la moară și transformate în făină, iar făina este apoi folosită pentru a produce pâine delicioasă. Aceste etape complexe și interconectate ale procesului agricol ne fac să apreciem valoarea muncii noastre și modul în care contribuim la producerea unui aliment esențial precum pâinea. Ne mândrim cu faptul că suntem parte dintr-un ciclu de viață care ne hrănește pe noi și pe comunitățile noastre.

Cu toate că momentele de odihnă sunt rare și sărbătorile trec pe lângă noi, trebuie să fim mereu conștienți de situație. Prin intermediul cunoștințelor și experienței lor, agronomii contribuie la asigurarea securității alimentare. Însă, cu părere de rău în următorii zece ani specialitatea de agronomie se va confrunta cu provocări majore și poate chiar cu riscul de a fi neglijată într-o țară agrară precum a noastră. Atenția și resursele s-au îndreptat în alte direcții, iar zootehnia se află și ea într-o situație precară.

Totuși, îmi doresc ca în următorii ani, agricultura să cunoască o perioadă roditoare și favorabilă. Suntem conștienți de provocările cu care ne confruntăm, dar suntem specialiști pregătiți să transmitem cunoștințe valoroase și să oferim sprijin fermierilor. Nu avem secrete, deoarece știința și cunoștințele trebuie să fie accesibile și utile tuturor. Suntem bucuroși că putem contribui la dezvoltarea agriculturii și să ajutăm fermierii să obțină rezultate de succes.

Mihai Rotari

Episodul 1

Spre deosebire de tata, atunci când a venit momentul să iau decizia privind domeniul în care urma să-mi continui studiile, agronomia nu a fost prima opțiune în mintea mea. Aveam în plan să mă îndrept către o carieră în domeniul IT sau juridic. Nu a fost neapărat pentru că voiam să mă împotrivesc ideii de a urma pașii tatălui meu, ci mai degrabă pentru că, la acea vârstă, nu înțelegeam cu adevărat valoarea și importanța acestei profesii. Cu toate acestea, tata a avut o poziție fermă și mi-a spus răspicat că mergem pe drumul agronomiei. La momentul respectiv, am simțit o oarecare dezamăgire, deoarece majoritatea prietenilor și colegilor mei se îndreptau să învețe informatica sau limbile străine. Eu, în schimb, aveam să încep studiile la Chișinău. Totuși, ca să nu mă îndepărteze total de pornirile mele, mi-a promis că va achita toate cursurile adiționale pe care doresc să le urmez, cu condiția să mă implic în învățarea și dezvoltarea mea în domeniul agronomiei. Și asta, poate că, în adâncul sufletului el mă cunoștea mai bine decât eu însumi. În prezent, percepțiile mele sunt cu totul diferite și îmi dau seama că într-o țară cu o economie agrară precum a noastră, profesia de agronom are o importanță covârșitoare. Am realizat că succesul și bunăstarea noastră ca națiune sunt strâns legate de dezvoltarea și gestionarea eficientă a resurselor agricole. Agricultura reprezintă coloana vertebrală a unei societăți, iar agronomii sunt cei responsabili de îngrijirea culturilor și de asigurarea unei producții agricole sustenabile.

Episodul 2

Treptat, am început să mă împac cu ideea și am început să îmi construiesc propriul meu drum în agricultură. Am înțeles că pentru a reuși în acest domeniu, trebuie să mă implic în totalitate și să-mi dedic eforturile învățării și dezvoltării personale. Am acceptat această provocare și am decis că acesta este locul meu, aici, în acest domeniu. Regretele inițiale au fost înlocuite treptat de încredere și entuziasm, deoarece am realizat că am ales calea potrivită pentru mine.

Perioada de practică mi-a oferit oportunitatea de a experimenta direct cele învățate pe băncile universității în satul Chetrosu, Anenii Noi. Acolo, am avut ocazia de a lucra în loturile practice, unde am învățat să depistăm boli și dăunători și să înțelegem cum și unde trebuie să intervenim pentru a proteja culturile.

Deși am avut parte de o educație universitară solidă, nimic nu se compară cu experiența directă în agricultură. Aplicarea cunoștințelor în timpul practicii m-a făcut să înțeleg cât de complex și imprevizibil poate fi acest domeniu. Am învățat să iau decizii rapide și eficiente, să identific problemele și să găsesc soluții adecvate în timp real. Într-adevăr, practica mi-a dezvoltat abilități esențiale care nu pot fi dobândite doar din cărți sau în sălile de clasă.

Episodul 3

În vara anului 2008, înainte de susținerea diplomei de licență, tatăl meu mi-a sugerat să încerc să mă angajez în cadrul companiei  WeTrade. După o săptămână de la proba interviului, am primit vestea că am fost acceptat în echipa lor. Am terminat cu succes teza de licență și apoi am început direct munca. Inițial, în calitate de ajutor al tatălui meu, apoi treptat, după ce mi-am demonstrat abilitățile, am împărțit între noi trei raioane.

Munca cot la cot alături de tata este benefică. Avem o relație deschisă, în care comunicăm sincer și ne exprimăm opiniile. Chiar dacă, uneori, cuvintele lui pot părea aspre, în cele din urmă înțeleg că acestea sunt spuse din dorința sinceră de a mă face mai bun în ceea ce fac. Ne susținem reciproc, ne împărtășim cunoștințele și experiențele, iar acest lucru ne permite să creștem și să învățăm unul de la celălalt.

Episodul 4

Ceea ce îmi oferă cea mai mare satisfacție în munca mea este să văd rezultatele efortului depus și să simt că sunt apreciat pentru ceea ce fac. Este o bucurie deosebită atunci când ajung la faza în care culturile cresc și spicul se formează, iar combina agricolă intră pe câmp pentru recoltare. Pentru noi, ca agronomi, nu există apreciere mai mare decât să vedem că agricultorii au profit și reușesc să obțină roade bogate din munca lor. Ne implicăm activ în gospodăriile lor, încercând să-i îndemnăm să nu ocolească tratamentele necesare sau alte operațiuni importante pentru dezvoltarea culturilor. Suntem conștienți că fiecare decizie și fiecare etapă a procesului agricol pot face diferența în final. Astfel, recompensa pentru munca noastră vine în momentul în care vedem că agricultorii obțin rezultate și sunt mulțumiți de investiția lor în agricultură.

Episodul 5

Observ că mulți tineri evită să se îndrepte către agricultură. Din păcate, nu este doar agronomia care este neglijată, ci și alte domenii. În societatea noastră, există o tendință de a căuta îmbogățirea rapidă și de a obține succesul financiar în primele etape ale carierei. Însă, realitatea este că în orice domeniu există perioade de creștere și momente dificile. Eu personal am ajuns la starea de bine în care mă aflu acum datorită muncii asidue pe parcursul mai multor ani.

Există numeroase proiecte și posibilități de dezvoltare în agricultură, precum și susținere pentru tineri. Cu toate acestea, este nevoie de răbdare, dorință și perseverență pentru a reuși. Nu trebuie să abandonăm lucrurile de pe azi pe mâine, ci să fim hotărâți să ne atingem obiectivele treptat.

Pe viitor, am multe idei și planuri, dar încă nu sunt pregătit să le pun în aplicare. Intenționez să urmez calea antreprenoriatului, în paralel cu activitatea mea actuală. În termini scurți, îmi doresc să obțin rezultate bune în munca mea și să asigur satisfacția agenților agricoli și a fondatorilor companiei WeTrade. Consider că succesul nostru depinde de mulțumirea celor din jurul nostru, deoarece reușitele noastre se reflectă în parteneriatele și relațiile pe care le dezvoltăm.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!