Conform anunţului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în februarie, după patru luni de creştere succesivă, în urma declinului preţului uleiurilor vegetale, al cărnii şi al cerealelor.
Cererea pentru unele produse a fost afectată de extinderea epidemiei de coronavirus (Covid-19), a informat FAO, drept urmare acest indice a scăzut cu 1%, comparativ cu ianuarie, până la un nivel de 180,5 puncte.
Preţul uleiurilor vegetale, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, ca urmare a majorării preţurilor la uleiul de palmier, soia, floarea soarelui şi rapiţă, a scăzut cu 10,3% în februarie. La cereale, creşterea preţului s-a atenuat la 0,9%, în condiţiile în care preţurile internaţionale pentru toate cerealele importante, cu excepţia orezului, au scăzut.
FAO a apreciat că extinderea epidemiei a contribuit la declinul preţurilor, pe fondul temerilor privind efectele asupra economiei globale
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) se aşteaptă în acest an la o producţie de grâu de 763 milioane de tone, aproape neschimbată faţă de nivelul record înregistrat în 2019.