Externe

Fermele din UE au produs mai mult lapte în 2023. Care e situația în RM

Author: AgroExpert
lapte UE - agroexpert.md

Fermele din UE au produs aproximativ 160,8 milioane de tone de lapte crud în 2023. Aceasta marchează o creștere de 0,8 milioane de tone față de 2022 și o creștere de 15,8 milioane de tone față de 2013. Paralel, fermele din Republica Moldova produc doar ceva mai mult de 5% din consumul de lapte - adică 30 de mii dintr-un necesar de 568 de mii de tone de lapte.

Producția de lapte crud în UE, 2013-2023, milioane de tone. Diagramă. Vedeți mai jos linkul către setul complet de date.

Cea mai mare parte a laptelui este folosit pentru producția de unt și brânză.

Marea majoritate a laptelui crud produs în 2023 a fost livrat fabricilor de lapte (149,3 milioane de tone) și folosit pentru a produce o gamă de produse lactate proaspete și prelucrate. 

În 2023, fabricile de lapte au produs 22,0 milioane de tone de lapte de băut și 7,8 milioane de tone de produse lactate acidulate (cum ar fi iaurtul). 

Cu toate acestea, cea mai mare parte a laptelui a fost folosit pentru producția de brânză și unt.

Mai exact, 58,2 milioane de tone de lapte integral și 17,4 milioane de tone de lapte degresat au fost folosite pentru a produce 10,6 milioane de tone de brânză. Alte 45,4 milioane de tone de lapte integral au fost folosite pentru a produce 2,3 milioane de tone de unt.

Principalii producători de lactate din UE, 2023, % din producția UE. Diagramă. Vedeți mai jos linkul către setul complet de date.

Germania a fost cel mai mare producător de lapte de băut din UE, reprezentând 19% din producția totală. De asemenea, a fost cel mai mare producător de produse lactate acidulate (27%), unt (20%) și brânză (22%).

Spania s-a clasat pe locul al doilea la producția de lapte de consum, cu 15% din totalul UE, urmată de Franța (13%). Olanda a fost al doilea cel mai mare producător de produse lactate acidulate (17%), urmată de Polonia (10%).

Franța a fost al doilea mare producător atât de unt, cât și de brânză (18% din totalul UE pentru fiecare produs). Irlanda s-a clasat pe locul al treilea la producția de unt (13%), în timp ce Italia a ocupat locul trei la producția de brânzeturi (13%).

Paralel, fermele din Republica Moldova produc doar ceva mai mult de 5% din consumul de lapte - adică 30 de mii dintr-un necesar de 568 de mii de tone de lapte, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Oficialul a precizat că în ultima perioadă se pune accent pe dezvoltarea sectorului zootehnic pentru a îmbunătăți calitatea și cantitatea de produse lactate.

„Obiectivul nostru este ca până în 2025 să se producă la nivel de ferme în Republica Moldova minim 160 de mii de litri de lapte, adică cel puțin 40% din necesarul nostru”, a declarat Vladimir Bolea.

Totuși, în ultimii ani, țara s-a remarcat prin exporturi de produse lactate. Brânzeturile au fost în fruntea listei, fiind exportate peste o mie de tone anual. Totodată, în cantități nesemnificative a fost livrat și laptele obținut în fermele din țară. Printre destinațiile unde au ajuns produsele autohtone se includ țări din Oceanul Pacific.

Deși în ultimii ani numărul de vaci mulgătoare din Republica Moldova a scăzut, în prezent observăm o tendință de creștere. Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, la 1 septembrie 2024, erau în jur de 17.500 de bovine înregistrate în fermele noastre.

„Datorită programelor de suport observăm o creștere la numărul de animale în fermele de lapte de vaci. La 1 septembrie, erau în jur de 17.500 de bovine înregistrate în fermele din Republica Moldova. Pentru primele șase luni, deja vorbim despre o cantitate aproximativă de 28.000 de tone produse în condiții de fermă. Asta înseamnă lapte de calitate produs pentru cetățenii țării”, a punctat Vladimir Bolea, într-un video, postat pe rețelele de socializare.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!