Moldova

Fermierii din Olișcani nu au unde-și paște vacile: Terenurile, acaparate de străini

Fermierii din Moldova rămân fără pășuni. În satul Olișcani din raionul Șoldănești, terenurile agricole sunt acaparate de străini bucată cu bucată, spun localnicii.

Aproape toate pământurile, circa 3.000 de hectare sunt, fie cumpărate, fie luate în arendă, iar agricultorii se plâng că aceleași companii acaparează deja pășunile și ară drumurile de acces spre imașuri, transmite Tv6.md

Reflectată în emisiunea „Moldova la Pachet”, problema a avut un mare impact pe rețelele de socializare, ediția fiind accesată de aproximativ 300 de mii de oameni. Igor Lisa este proprietarul unei gospodării țărănești din satul Olișcani, raionul Șoldănești, afacere care merge tot mai greu din lipsa pășunilor pentru cele 35 de vaci.

 „Vacile le paștem doar aici sau stau închise, precum și sunt. Nu ne ajunge, trebuie și să le hrănim. Dacă vor sta numai pe bucata aceasta de pământ, nu mai vedem noi nici lapte, nici venit” spune Igor Lisa.

Bărbatul a investit mult suflet în ocupația sa, dar și bani – luați de la bănci.

 „E greu, tare greu. Credite de la bănci am undeva un milion, aproape două milioane de lei. Sunt oameni care au 100 sau 200 de mii și le cade părul d in cap, gândindu-se la ele”.

La toate problemele se adaugă și cea migrației, așa că în lipsă de văcari, animalele sunt duse la păscut de el sau de mama sa, profesoară.

 „Cel care păștea vacile astăzi a intrat în sărbători și sunt nevoită să pasc vacile. De dimineață, am avut o întrunire metodică și acum mergem la altă întrunire. Liderii aceștia care dețin pământurile arabile au arat și drumuri, au arat ce este posibil și este problematic să le duci la pășune” explică Angela Lisa.

O altă problemă e că vacile intră de pe imaș pe terenurile arate. Ca să nu mai aibă bătăi de cap, bărbatul a vrut să îngrădească pășunile cu un gard electric, dar fostul primar nu i-ar fi permis, iar actualul, încă din mai 2020 spune că terenul trebuie delimitat de un specialist funciar, format ca bun imobil și scos la licitație.

 „Nu poate fi: așa vreau și am pus, nu! Se fac delimitari, inginerul cadastral a fost pe foaie de boala aproape 7 luni de zile și aici s-a stopat totul. Se fac delimitări, se măsoară, se scoate la licitație. Eu înțeleg ce vrea dumnealui, da, primarul dă, dar asta este încălcarea mea” susține Adela Șaptefrați, primarul satului Olișcani, raionul Șoldănești.

Toate pământurile oamenilor din Olișcani, circa 3.000 de hectare sunt fie cumpărate, fie luate în arendă de către compania WETRADE AGRO SRL, iar Igor Lisa spune că firma acaparează și pășunile. Sub plug au căzut și doi metri din drumul ce duce spre ferma sa, problemă în legătură cu care primărița afirmă că vor fi luate măsuri.

 „Ar trebui să solicităm la fața locului măsurările, poliția să facă act de constatare și trași la răspundere, acesta este terenul Primăriei” subliniează Adela Șaptefrați, primarul satului Olișcani, raionul Șoldănești.

Cei de la Compania Wetrade Agro Srl susțin la rândul lor că au luat drumurile în arendă, pentru care achită statului bani.

 „Drumurile acestea dintre cote, noi le-am arat și sunt contractate cu Primăria și plătim statului bani” declară Gheorghe Boțan, inginer cadastral WETRADE AGRO SRL.

Între timp, până problema pământurilor din Olișcani se va rezolva, Igor Lisa și alți fermieri rămân în așteptarea vremurilor bune!

⚡️Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!