Externe

Fermierii francezi care nu folosesc glifosat primesc un ajutor suplimentar, aprobat de Comisia Europeană

Author: AgroExpert
fermieri Franța îngrășăminte - AgroExpert.md

Comisia Europeană a aprobat Franței o schemă de ajutor în valoare de 215 milioane de euro, sprijin dedicat fermierilor care nu folosesc erbicidul glifosat și, prin urmare, se confruntă cu costuri de producție mai mari.

Fermele din Franța care nu folosesc glifosat vor primi un sprijin suplimentar după ce Comisia Europeană a aprobat un buget de 215 milioane de euro ca aceste exploatații să fie compensate pentru faptul că nu efectuează erbicidări totale.

Schema de ajutor a fost aprobată de Bruxelles, marți, 10 ianuarie, în temeiul Cadrului temporar de criză pentru măsurile de ajutor de stat, adoptat în martie 2022, care a condus la o relaxare a normelor antitrust ale UE – de altfel destul de stricte – pentru a susține economia în urma Invazia Rusiei în Ucraina.

Schema de ajutor ce se va aplica în Franța a fost prezentată de Guvern de la Paris în decembrie 2020 și a fost inclusă în Legea de finanțare din 2021, prin care se acordă un credit fiscal anual de 2.500 de euro pentru fiecare fermă care nu utilizează glifosat.

Subvenția anti-glifosat, similară cu cea pentru agricultură ecologică

Similar creditelor fiscale pentru fermele certificate ca „Valoare ridicată de mediu” (HVE) sau „Agricultura ecologică” (AB), scopul schemei este de a compensa costurile de eliminare treptată a produselor fitosanitare.

În 2021, guvernul francez a spus că prin noul credit fiscal dorește „să ajute fermierii care sunt pe deplin angajați în tranziția agro-ecologică a sistemelor lor de producție. Acest credit fiscal simplu și ușor de accesat este o completare la creditele fiscale acordate pentru agricultura ecologică și certificarea HVE, deși nu poate fi revendicat alături de acestea”.

Acest credit fiscal se adresează fermelor care sunt cel mai dezavantajate ca urmare a neutilizarii glifosatului, adică celor care cultivă culturi permanente, celor cu teren arabil și, de asemenea, fermelor de animale care cultivă acest tip de cultură.

 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!