Articole

Fermierii ruși în criză de muncitori, unica soluție – migranții, inclusiv moldoveni

Fermierii și horticultorii ruși cer autorităților să simplifice procedura de import a migranților pentru activități agricole. În caz contrar, ei avertizează că va fi necesar să reducă suprafața plantațiilor ceea ce va duce la recolte mai mici. În același timp, vor crește prețurile pentru legume, fructe și pomușoare. Companiile solicită să fie soluționată această problemă chiar începând cu luna ianuarie, atunci când fermierii stabilesc planurile de producție.

Uniunea Producătorilor de Cartofi din Rusia a cerut, Ministrului Agriculturii, Dmitri Patrushev să simplifice procedura de import a forței de muncă din străinătate. Deficitul a apărut din cauza restricțiilor impuse din cauza pandemiei. Fără muncitori migranți, agricultorii anunță că vor fi nevoiți să reducă suprafețele plantațiilor. Sindicatul propune ca toți migranții care intră în Rusia să fie testați la COVID-19 sau să fie obligați să se vaccineze. Producătorii pot compensa costurile acestor proceduri introducându-le în costul de producție.

O scrisoare similară către Ministerul Agriculturii a fost trimisă de Uniunea Producătorilor de Pomușoare, a declarat directorul acesteia, Irina Koziy. Un apel asemănător este pregătit și de către Asociația Horticultorilor, a declarat șeful Igor Mukhanin. Ministerul rus al Agriculturii a confirmat pentru Kommersant că a primit cererile, promițând că le va lua în considerare. Surse de la minister au declarat că, în 2020, datorită interacțiunii cu serviciile de ocupare a forței de muncă, problema a fost rezolvată, inclusiv prin redistribuirea specialiștilor din alte sectoare ale economiei, precum și prin atracția studenților.

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, ramura are nevoie de 39 de mii de muncitori pe sezon. În 2020, au fost doar 21,4 mii, rezultă din prezentarea directorului departamentului de cultivare a plantelor al ministerului, Roman Nekrasov.

„Este imposibil să înlocuim muncitorii sezonieri cu studenții: părinții au cerințe înalte față de condițiile de muncă”, spune Mihail Glushkov, directorul Uniunii Producătorilor de Fructe și Legume. „Migranții sunt fără pretenții în această privință”, adaugă el. Din contul asigurării cu forță de muncă străină, problema lipsei de specialiști calificați - operatori de mașini, tehnologi, agronomi și ingineri - este de asemenea rezolvată, explică Tatiana Gubina, reprezentat al Uniunii Producătorilor de Cartofi.

Potrivit acesteia, problema trebuie rezolvată din ianuarie, astfel încât în ​​februarie companiile să poată începe să își formeze planuri de producție și să înceapă să importe lucrători sezonieri, ținând cont de măsurile de carantină.

„Este esențial pentru producătorii de fructe să fie simplificată procedura importului forței de muncă până în primăvară”, spune Igor Mukhanin. Pentru fermierii care cultivă pomușoare, acest lucru este relevant până în martie, când începe lucrul la pregătirea plantațiilor, iar recoltarea în regiunile sudice începe în aprilie, explică Irina Koziy.

Din cauza deficitului de muncitori din 2020, producătorii de fructe, legume în câmp deschis (cartofi, sfeclă, varză etc.) și pomușoare s-au confruntat cu probleme la recoltare. 

Potrivit estimărilor Uniunii Producătorilor de Pomușoare, fermierii au pierdut aproximativ 1-2 mii de tone de fructe, astfel încât recolta totală este de doar 16-17 mii de tone. În septembrie, Ministerul Agriculturii a prognozat o recoltă de 18,8 mii tone de pomușoare.

În prezent, unii producători refuză să cultive căpșune pentru sezonul următor, aceasta fiind cultura care implică un număr mare de muncitori.

În anul 2020, fiecare întreprindere horticolă a atras 100-150 de migranți din toamnă până în primăvară. Anul acesta, o parte dintre ei au abandonat munca necesară la înmugurirea copacilor: de obicei, muncitorii din Moldova erau implicați în această lucrare.

Producătorii de legume în seră nu au probleme deosebite cu lipsa de migranți, spune Mihail Glushkov. Necesitatea întregului segment de forța de muncă pentru culegerea legumelor și lucrul în centrele de distribuție nu depășește 1.000 de persoane, iar acest număr poate fi înlocuit de personal local.

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!