Federația Națională a Fermierilor din Moldova și Asociația Forța Fermierilor cer întâlnirea urgentă cu prim-ministru Dorin Recean, până pe 3 noiembrie. În caz contrar, fermierii anunță despre începerea protestelor masive cu folosirea tehnicii agricole.
O decizie în acest sens s-a luat pe 31 octombrie, la ședința comună a Consiliilor celor două organizații.
„Am constatat cu îngrijorare enormă că în 7 zile, oferite Guvernului de către Congresul Republican al Agricultorilor, nu există nici un progres în privința realizării revendicărilor fermierilor. Mai mult ca atât, autoritățile abilitate nici nu încearcă măcar să dialogheze cu reprezentanții agricultorilor revoltați”, se arată într-o notă informativă.
Potrivit fermierilor, situația în sectorul agrar degradează pe zi ce trece, iar presiunea creditorilor asupra agricultorilor crește semnificativ.
„La mai mulți fermieri deja s-a pornit procesul sechestrării și deposedări de tehnica și terenuri agricole. Cel mai mare agroholding transnațional din țară procură intens datoriile producătorilor agricoli. Cu concursul autorităților decurge rapid procesul distrugerii fermierilor micro, mici și mijlocii din localitățile rurale”, mai menționează reprezentanții.
Conducerea Federației Naționale a Fermierilor din Moldova și Asociației Forța Fermierilor precizează că tensiunea în rândurile agricultorilor crește pe fundalul inacțiunilor guvernării. Ignoranță demonstrativă a catastrofei în sectorul agrar face pe demnitarii de stat complici la ruinarea clasei fermierilor adevărați.
Astfel, fermierii avertizează că vor recurge la proteste cu folosirea tehnicilor agricole dacă nu primesc un răspuns favorabil la solicitarea lor.
Amintim că, pe 21 octombrie, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.
Citește și: Fermierii au votat o rezoluție: Cer demiterea ministrului Vladimir Bolea
Totodată, în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii susțin că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest. Una dintre solicitările agricultorilor vizează demiterea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.
Află și: Ce spune Ministerul Agriculturii despre rezoluția agricultorilor
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!