Agricultorii - membrii Forța Fermierilor, care pe 14 august au protestat în fața Guvernului, au rămas indignați de comportamentul arogant al reprezentanților Legislativului în raport cu producătorii agricoli. Aceștia au avertizat că, dacă solicitările vor fi din nou ignorate vor recurge la alte acțiuni de protest.
„Propunerea, care ne-a fost transmisă prin intermediul polițiștilor privind înscrierea la audiență la prim-ministru, nu este altceva decât bătaia de joc față de oameni, care hrănesc țara și prin impozitele lor achită salariile demnitarilor de stat, inclusiv cele dublate recent. Este o atitudine față de asociația profesională, care categoric nu poate fi tolerată într-o țara cu aspirații europene”, se arată în declarația emisă de Asociația Forța Fermierilor.
Reprezentanții Asociației menționează că, cele două Regulamente privind alocarea compensațiilor și repartizarea motorinei, care au fost aprobate la ultima ședința cabinetului de miniștrii sub presiunea agricultorilor protestatari, prevăd un sprijin, care nu acoperă nici 25 de procente din pierderile fermierilor la culturile de prima grupă, ținând cont de prețurile actuale derizorii, și care va fi acordat doar pentru o parte din fermieri veritabili.
„Totodată, decizia privind alocarea celor 200 de milioane de lei din Fondul de intervenții pentru compensații încă nu există, precum și nu se cunoaște când ajunge motorina din România”, precizează Asociația.
În acest context, reprezentanții Forța Fermierilor au solicitat o discuție complexă cu prim-ministru Republicii Moldova, Dorin Recean, și cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, despre situația actuală pe piața cerealelor și oleaginoaselor.
„Agricultorii, care se confruntă acum cu hărțuirea fără precedent din partea creditorilor și riscă să fie distruși până în octombrie, au vrut să dezbată subiectul introducerii unui moratoriu măcar pentru 3 luni la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență. Am vrut să abordăm problema fluidizării transportului cu care se exportă producția agricolă moldovenească și ucraineană prin crearea coridoarelor vamale speciale pentru cereale și oleaginoase autohtone. Am așteptat să fim informați cum stau lucruri cu accesarea fondurilor europene de compensare a pierderilor agricultorilor în urma războiului, care au fost solicitate de guvernul nostru cu mare întârziere. Întreruperea dialogului fără nici o explicație nu a fost cea mai bună soluție din partea domnului prim-ministru și a creat o tensiune semnificativă în rândurile agricultorilor, care au așteptat cu totul altceva de la actuală guvernare”, se mai arată în declarația Asociației.
În următoarele zile membrii Forța Fermierilor vor întreprinde acțiuni pentru a avea discuția cu demnitarii. Aceștia au avertizat că, dacă solicitările lor din nou vor fi ignorate vor recurge la alte acțiuni de protest, inclusiv blocarea traseelor naționale cu echipamente agricole.
„Nu este deloc bine când ai nevoie să blochezi drumuri pentru să fii măcar ascultat de cei, la care le plătești salarii, dar fermierii sunt în starea de disperare și nu văd altă ieșire, atunci când Guvernul este surd și mut”, evidențiază Asociația.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!