Știri din Moldova

Fermierii vor declararea stării de urgență în agricultură

fermieri secetă agricultură - AgroExpert.md

Producătorii agricoli au înaintat un șir de revendicări, printre cele mai importante fiind: restabilirea funcționalității sistemelor de irigare, sporirea accesului fermierilor la apele de suprafață, declararea stării de urgență în agricultură, scutirea de taxe și penalizări pentru prelungirea termenului de rambursare a creditelor acordate fermierilor afectați de secetă. Revendicările au fost înaintate la întâlnirea cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

În acest sens, ministrul Vladimir BOLEA a declarat că până la sfârșitul săptămânii curente vor fi luate un șir de decizii și ulterior vor fi implementate acțiunile urgente pentru a ajuta sectorul agricol să iasă din impas.

„Irigarea reprezintă o componentă indispensabilă dezvoltării sectorului agricol și obținerii unei productivități înalte. Randamentul culturilor cerealiere a scăzut în acest an din cauza fenomenelor meteorologice extreme. Suntem în strâns dialog cu toate autoritățile publice pentru a reuși în timp optim transmiterea a șapte sisteme de irigare în folosință către Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI). Totodată, în următoarele zile voi avea o întrevedere cu reprezentanții instituțiilor financiare pentru a conveni auspra amânării anumitor plăți ale producătorilor agricoli. Astfel, în contextul excepțional, până la final de săptămână vom purta discuții și consultări cu toate instituțiile relevante și vom anunța despre pașii imediați ce vor fi parcurși pentru a diminua efectele secetei. Totodată, în prezent avem întrevederi cu partenerii externi în scopul obținerii unor linii noi de finanțare menite să fortifice activitățile agricole”, a comunicat ministrul Vladimir BOLEA.

 Alexandru Slusari, președintele Asociației Forța Fermierilor suțsine că a anunțat patru probleme ale agricultorilor care trebuie soluționate. Est vorba de: 

  1. Seceta catastrofală, care poate falimenta mii de fermieri mici și mijlocii, care activează în zonele rurale.
  2. Ofshorizarea tot mai mare a sectorului agrar și expansiunea agresivă a mai multor agroholdinguri în raport cu agricultorii de la sate.
  3. Situația deplorabilă cu irigarea terenurilor agricole.
  4. Prețurile la producția agricolă de primă grupă

La primul subiect Forța Fermierilor a cerut accelerarea  procesului documentării câmpurilor afectate de seceta sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, după care insistăm asupra introducerii STĂRII DE URGENȚĂ în agricultură, ceea ce ar permite:

        a) adresarea către partenerii externi după resurse financiare de sprijin al fermierilor afectați;

        b) amânarea achitărilor agricultorilor afectați (fără calcularea penalităților) față de bănci, furnizori de inputuri, proiectele internaționale, și alți creditori;

        c) introducerea unor facilități fiscale pentru producătorii agricoli afectați.

Ministru a promis că pănă la finele săptămânii instituția va expedia autorităților locale un demers privind modalitatea uniformă de constatare a pagubelor, produse în urma secetei. Totodată, domnul Bolea a promis că vineri va avea discuția cu doamna prim-ministră referitoare la declararea stării de urgență în agricultură în legătură cu secetă catastrofală.

  1. La a doilea subiect Asociația a cerut categoric ca în contextul politicii deofshorizării în Republica Moldova să fie interzisă arenda terenurilor agricole de către companiile, controlate din paradise fiscale. Ministru a luat act de revendicarea noastră.
  2. La a treilea subiect Asociația a relatat faptul că după seceta din 2020 autoritățile nu au însușit lecția și timp de doi ani practic nu s-a făcut nimic pentru extinderea numărului terenurilor irigate. Ba din contra asistăm la un proces de bătaie de joc, când 7 asociații ale utilizatorilor de apă TREI ANI așteaptă transmiterea sistemelor de irigare centralizatorii și sunt blocați din cauza unor interese meschine ale administratorilor proceselor de insolvabilitate și unor funcționari de stat din Ministerul Economiei și APP. Impotență, incompetența și corupția la nivel de stat au contribuit semnificativ la agravarea situației în agricultură în contextul secetei din anul curent.

Ministru a recunoscut în mare parte argumentele noastre și a specificat că în perioada imediat următoarea Comisia Situații Excepționale va lua decizia privind liberalizarea maximală a accesului fermierilor la bazinele acvatice în scopul irigării. Totodată, dânsul a promis că la următoarea ședința Guvernului sistemele de irigare centralizatorii vor fi transmise celor 7 asociații ale utilizatorilor de apă. Iar pentru anul viitor se impune realizarea unui complex de măsuri privind extinderea considerabilă a numărului terenurilor agricole irigate.

  1. Pe subiectul ce ține de prețurile la grâu, orz și rapiță Asociația Forța Fermierilor a remarcat problemele ce țin de lipsa spațiilor de depozitare a producției în contextul refuzului mai multor elevatoare să depoziteze producția fermierilor autohtoni, monopolizarea exportului producției prin port și impactul situației din Ucraina asupra micșorării prețurilor la producția de primă grupă sub prețul de cost pentru marea majoritatea agricultorilor. Asociația a propus crearea cu ajutorul partenerilor externi a unui Fond de intervenții în cadrul AIPA, care ar procura de la producătorii agricoli autohtoni cel puțin 150 mii tone de grâu la prețuri, care ar asigura rentabilitatea minimală de 20 % pentru fermieri și, totodată, ar oferi statului mecanismul de neadmitere a creșterii continuă a prețurilor la pâine.

Ministru a dispus pentru vineri convocarea ședinței cu toate elevatoarele în vederea examinării situației cu depozitarea producției și a menționat că este planificată achiziționarea unor cantități de grâu în rezerva de stat. Însă Asociația a remarcat că politica de achiziții de stat și politica de intervenții sunt lucruri diferite.  Totodată, am convenit să conjugăm eforturi în vederea atragerii unor companii din România, interesante în a exporta grâu și orz din Moldova la prețuri benefice pentru fermierii din Moldova.

La final, am convenit că vineri, 22 iulie, așteptăm răspunsul ministrului pe problema stării de urgență și pe data de 3 august am stabilit următoarea ședința de lucru

 ⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!