Moldova

Focar de lăcuste în raionul Sîngerei. ANSA: Sunt 15 insecte la metru pătrat

Author: AgroExpert
lăcuste la floarea-soarelui ANSA - agroexpert.md

Un fermier din raionul Sîngerei se confruntă cu o situație gravă în gospodăria sa, unde lăcustele au invadat câmpurile de floarea-soarelui. Cu o suprafață totală de 300 de hectare, agricultorul a observat că aproximativ 100 hectare cultivate cu floarea-soarelui dar și soia sunt afectate în mod semnificativ de acești dăunători. Responsabilii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au vizitat zona, însă fermierul este dezamăgit de faptul că nu s-au luat încă măsuri concrete de combatere.

Sergiu Marandiuc susține că tratamentele aplicate pe terenul său nu vor avea un impact semnificativ în absența unor măsuri de control și pe terenurile din pădure și fâșiile forestiere învecinate.

„Joi, 6 iulie pe la orele 12 am descoperit acești dăunători în câmpurile mele. Focarul vine din pădurea de alături, terenurile din jur la vecini care au porumb la fel sunt invadate de lăcuste. Noi în gospodărie avem 300 de hectare, dar nu sunt toate în același loc. Două câmpuri, este vorba de 100 de hectare, sunt cele mai afectate. La floarea soarelui, 12 hectare din 57 de hectare sunt pline, pline cu aceste lăcuste. De la o zi la alta sunt din ce în mai mulți”, susține fermierul.

Contactați de AGROEXPERT, responsabilii din cadrul Direcției Protecția Plantelor de la ANSA au declarat că a fost constituit un grup de lucru pentru evaluarea pagubelor și determinarea acțiunilor ce urmează a fi întreprinse.

„Pragul economic de dăunare este de 15 lăcuste la metru pătrat. Am prelevat probe și le-am transmis în laboratorul central fitosanitar, care urmează să determine ce fel de lăcuste sunt, de unde au migrat și cât de periculoase sunt pentru culturi. Prezența dăunătorilor este de cel mult două zile, cel mai probabil a migrat”, a declarat Donos Serafim, inspector principal.

În așteptarea rezultatelor din laborator, fermierul subliniază necesitatea introducerii unui regim de carantină și a unor măsuri urgente pentru a combate această infestare.

„Cei de la ANSA au depistat că sunt lăcuste, dar măsurile trebuie întreprinse de agenții economici. Dar ce pot pace eu în pădure sau în fâșiile forestiere sau câmpurile vecinilor. Dacă tratez pe terenul meu, mă salvează doar pe câteva zile. Trebuie de introdus un regim de carantină și să se ia măsuri”, este de părere Sergiu Marandiuc. 

Cu toate că alte raioane nu au raportat probleme similare, experții consideră că este posibil să fie vorba despre lăcusta californiană, o specie care nu a fost semnalată în Republica Moldova în ultimii cinci ani.

Reprezentanții companiilor din Republica Moldova specializate în produse pentru protecția plantelor subliniază faptul că apariția acestor insecte nu este o situație neobișnuită în țara noastră. Există o varietate de dăunători care pot apărea, iar acest fenomen se datorează în mare măsură schimbărilor climatice asupra sectorului agricol.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!