Moldova

Focar de lăcuste în Taraclia și Comrat: Recomandări pentru agricultori

Author: AgroExpert

Peste 600 de hectare afectate de lăcuste, pe câmpurile din raionul Taraclia și Comrat, scrie ziuadeazi. Agricultorii sunt îndemnați în caz că observă lăcuste pe plantațiile lor să anunțe imediat ANSA.

 

„La moment se depun toate eforturile pentru a încearca ca situația să fie sub control, iar mâine va fi convocată ședința Situații Excepționale Taraclia, după care angajații ANSA vor interveni cu pesticide pentru a localiza și lichida focarul”, a declarat șeful ANSA, Ion Babanuță.

 

Recomandările șefului ANSA sunt următoarele:

La momentul intervențiilor cu pesticide cetățenii sunt îndemnați să nu scoată la păscut animalele și păsările. Agricultorii, inclusiv din raionul Cahul sunt îndemnați în caz că observă lăcuste pe plantațiile lor să anunțe imediat ANSA. Numărul de telefon: 079045214.

 

Conform Legii Republicii Moldova Nr.228 din 23.09.2010 cu privire la protecția plantelor și la carantina fitosanitară, persoanele fizice și juridice, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, sunt obligați să efectueze măsuri fitosanitare în scopul prevenirii apariției și diseminării organismelor dăunătoare.

Amintim că, anul trecut,  un fermier din raionul Sîngerei s-a confruntat cu o situație gravă în gospodăria sa, unde lăcustele au invadat câmpurile de floarea-soarelui. Cu o suprafață totală de 300 de hectare, agricultorul a observat că aproximativ 100 hectare cultivate cu floarea-soarelui dar și soia sunt afectate în mod semnificativ de acești dăunători.

Ulterior, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a afirmat că lăcustele care au invadat terenuri agricole din raionul Sîngerei sunt din specia Calliptamus italicus sau lăcusta italiană. Insectele au adus pagube lanurilor de floarea soarelui, soia și porumb a unui agricultor din regiune.

În ciuda eforturilor, situația privind focarul de răspândire a lăcustei se agravează. Fermierul care a notificat instituțiile statului privind prezența insectelor spune că deși a tratat terenurile sale, dăunătorii au revenit în lanurile sale din cauza iresponsabilității unui alt agent economic și a neglijenței autorităților abilitate.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!