Moldova

Focarul de lăcuste se extinde. Dăunătorii au fost depistați și în lanurile din Șoldănești

Author: AgroExpert
lăcuste focar ANSA - agroexpert.md

Focarul de lăcuste s-a extins și în raionul Șoldănești. Despre aceasta a anunțat Consiliul Raional Șoldănești, menționând că dăunătorii sunt depistați parțial pe undele plantații agricole.

„În legătură cu apariția lăcustelor călătoare în Republica Moldova, dna Oprea Zinaida, șef adjunct STSA Orhei-Rezina-Telenești-Șoldănești, informează și atenționează despre apariția Lăcustei Italiană (Calliptamus Italicus L) și în raionul Șoldănești, care sunt depistate, parțial pe unele plantații agricole”, se arată în comunicatul emis. 

Amintim că, un fermier din raionul Sîngerei se confruntă cu o situație gravă în gospodăria sa, unde lăcustele au invadat câmpurile de floarea-soarelui. Cu o suprafață totală de 300 de hectare, agricultorul a observat că aproximativ 100 hectare cultivate cu floarea-soarelui dar și soia sunt afectate în mod semnificativ de acești dăunători.

Ulterior, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a afirmat că lăcustele care au invadat terenuri agricole din raionul Sîngerei sunt din specia Calliptamus italicus sau lăcusta italiană. Insectele au adus pagube lanurilor de floarea soarelui, soia și porumb a unui agricultor din regiune.

În ciuda eforturilor, situația privind focarul de răspândire a lăcustei se agravează. Fermierul care a notificat instituțiile statului privind prezența insectelor spune că deși a tratat terenurile sale, dăunătorii au revenit în lanurile sale din cauza iresponsabilității unui alt agent economic și a neglijenței autorităților abilitate.

Pentru a monitoriza situația, autoritățile au convenit să intensifice dialogul prin crearea unui punct focal ce va monitoriza inspecțiile și semnalele de identificare a lăcustelor.

Lăcusta Italiană (Calliptamus Italicus)

Lăcusta este o specie polifagă, care atacă diferite specii de culturi. În perioada invaziei, atât adulții, cât și lavrele rod părțile aeriene ale plantelor, lăsând intacte numai tulpinile groase. Răspândirea lavrelor are loc de-a lungul traseelor naționale și locale, terenurilor delăsate, imașuri, fâșii forestiere, livezi, câmpuri agricole.

Lăcustele adulte sunt foarte mobile, viteza de deplasare prin zbor a acestora este de 15-20 km/oră (atunci când se deplasează pe direcția vântului). Într-o singură zi, un roi de lăcuste poate să parcurgă până la 130 de kilometri (dar sunt și zile când parcurg numai 5 kilometri). Înălțimea medie de zbor a roiului de lăcuste este de 1000 de metri, dar acestea pot să ajungă și la 1100-1300 m altitudine. O singură lăcustă poate consuma, într-o zi, o cantitate de hrană egală cu greutatea ei. Un milion de lăcuste pot consuma o tonă de hrană (frunze sau părți verzi din plante).

Migrația în masă a lăcustelor este rezultatul înmulțirii excesive care are loc, de obicei, în anii cu primăveri secetoase, urmate de veri calde și secetoase (cum este cazul acestui an, la noi în țară).

Conform Legii Republicii Moldova Nr.228 din 23.09.2010 cu privire la protecția plantelor și la carantina fitosanitară, persoanele fizice și juridice, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, sunt obligați să efectueze măsuri fitosanitare în scopul prevenirii apariției și diseminării organismelor dăunătoare.

Totuși, ANSA informează că toate costurile pentru tratare for fi făcute din contul Agenției.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!