Asociația Forța Fermierilor solicită repetat demisia ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Potrivit agricultorilor, acesta nu a apărat interesele fermierilor mici și mijlocii din Republica Moldova. Paralel, MAIA a precizat că mereu a adoptat o abordare constructivă, setată nevoilor fiecărui agent economic.
„Ministrul nu a ascultat și nu a luat în considerare propunerile agricultorilor mici și mijlocii, aflați în prag de faliment, pentru redresarea situației. Dimpotrivă, prin acțiunile sale a demonstrat că apără interesele agro-holdingurilor”, se arată în scrisoarea adresată Președinției, Parlamentului și Guvernului.
Află și: Fermierii cer demisia ministrului Agriculturii. Ce îi nemulțumește
De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a specificat că Vladimir Bolea își continuă activitatea în raioanele țării, menținând un dialog direct cu fermierii și abordând în mod eficient problemele acestora.
„Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a subliniat constant angajamentul său față de toți agricultorii, adoptând o abordare constructivă, setată nevoilor fiecărui agent economic. În ceea ce privește subvențiile per ha, pe platformele ministerului dar și în declarațiile de presă s-a menționat acordarea acestora pentru producătorii de zahăr și legume, începând cu anul 2025, decizie justificată prin valoarea adăugată pe care aceste sectoare o aduc economiei naționale”, menționează instituția.
Totodată, MAIA a adăugat că, Serviciul informare și comunicare cu mass-media nu este mandatat să comenteze asupra numirilor sau demiterilor de miniștri, acestea fiind prerogative exclusiv ale Guvernului.
Anterior, Asociația Forța Fermierilor condamna declarația politică exprimată de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, cu privire la introducerea sistemului de plată a subvențiilor per ha.
De asemenea, Forța Fermierilor cere revizuirea cadrului legislativ pentru adoptarea de măsuri urgente eficiente pentru salvarea ramurii agricole, inclusiv modificarea Legii 240 din 13.09.2024.
„Colapsul ramurii agricole, cu precădere a agricultorilor care prelucrează 80% din suprafața terenurilor agricole și asigură siguranța alimentară a cetățenilor este iminent dacă nu se intervine cu măsuri radicale adoptate urgent”, mai precizează agricultorii.