Știri din Moldova

Forța fermierilor vrea să se întâlnească cu Gavrilița. În caz contrar amenință cu proteste

fermieri suport stat - AgroExpert.md

Organizațiile noastre sunt revoltate de atitudinea guvernului față de situația extrem de dificila în sectorul agrar, care se înrăutățește pe zi ce trece.

Seceta severa a compromis în proporții de 80-90% recolta de porumb și în proporție de 60-70% recolta de floarea soarelui și sfecla de zahăr.

Embargoul la importul producției vegetale moldovenești în Federația Rusă a lovit dur în cele mai intensive subramuri al agriculturii, cum ar fi pomicultura și viticultura, care la fel au suferit în urma secetei.

Excesul producției agricole din anul trecut în Ucraina, problemele de logistică, la exportul prin intermediul transportului rutier, blocajele frecvente la posturile vamale și starea lucrurilor din Portul Giurgiulești, au influențat prețurile actuale derizorii pe piața internă la grâu, orz și floarea soarelui.

La moment, mulți agricultori sunt impuși să comercializeze producția sub prețul de cost, în contextul în care, în anul curent, costurile de producere agricolă au crescut pe diferite categorii cu 200-400%, iar dobânzile la credite în ultima perioadă s-au majorat aproximativ de 3 ori. În același timp, producătorii agricoli sunt presați de multiple datorii față de bănci, furnizori de inputuri și de alți creditori. Totodată, din septembrie, tradițional crește și povara fiscală asupra sectorului agrar.

În asemenea circumstanțe cumulative extrem de nefavorabile, în lipsa de intervenții prompte din partea statului, foarte mulți fermierii mici și mijlocii din zonele rurale riscă să falimenteze în câteva luni, ceea ce ar genera pierderea a zeci de mii de locuri de muncă și accelerarea migrației.

De aproape doua luni, organizațiile de agricultori au purtat un dialog permanent și punctual cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în vederea declarării stării de urgență și aprobării unui plan de salvare a agricultorilor afectați de secetă și embargou, care din păcate nu s-a soldat cu rezultate concrete chiar dacă ministrul Agriculturii a susținut public această idee și a fost de acord cu propunerile noastre.

În luna august, noi am solicitat să discutăm acest subiect la întâlnirea cu premierul Natalia Gavrilița, însă întâlnirea așa și nu a mai avut loc.

Ulterior, Federația Națională a Fermierilor din Moldova, Asociația Forța Fermierilor ș Asociația Moldova Fruct au convocat pe data de 5 septembrie 2022 o ședința comună a Consiliilor de Administrare, la care ați fost invitată și Dumneavoastră. Cu părere de rău, în repetate rânduri, nu ați dat curs invitației noastre ți nici nu ați manifestat disponibilitatea Dumneavoastră față de un dialog constructiv comun. Totodată, domnul ministru al Agriculturii, chiar dacă a fost de acord cu argumentele celor trei organizați, totuși, nu ne-a oferit termene pentru aplicarea masurilor de susținere a fermierilor afectați. Din discuție cu dumnealui, am realizat ca executivul nu are plan de sprijin de urgenta a sectorului agrar.

În acest context și în condițiile în care starea de spirit în rândurile producătorilor agricoli este tot mai tensionată, organizațiile noastre solicitat insistent întrevederea cu Dumneavoastră, împreuna cu ministrul Finanțelor cel târziu până pe data de 12 septembrie. În cadrul întrunirii, propunem să discutam revendicările noastre comune votate unanim Ia ședința din 5 septembrie, care urmează sa fie legiferate prim decizia Comisiei Situației Excepționale și care ar permite.

1.amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați (cu excepția plăților de arendă pentru terenurile agricole);

2.acordarea unor facilități fiscale producătorilor afectați, în special pentru utilizarea TVA pentru achitarea contribuțiilor și impozitelor

3.adresasrea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați în mărime de 3000 de lei per hectar fie ca recompensă bănească sau sub formă de fertilizanți sau motorină, iar producătorilor de mere câte 2 lei per kg de mere livrate la procesare

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!