Moldova

Galerie Foto | În RM sunt peste 80 de specii de păsări acvatice

Author: AgroExpert
80 de specii de păsări acvatice - agroexpert.md

Și în acest an membrii de la Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii au organizat și desfășurat Recensământul Internațional al Păsărilor Acvatice. Evenimentul se află a XI-a ediție și reprezintă începerea „anului ornitologic” al organizației.

Deși majoritatea suprafețelor acvatice au fost acoperite de gheață în acea perioadă datorită gerurilor recente, totuși câteva dintre ele erau dezghețate și prin urmare asigurau condiții prielnice pentru a adăposti numere mari de păsări sălbatice.

În mare parte, în această perioadă de monitorizări au fost înregistrate diverse grupuri de păsări acvatice:

  • 2 specii de gâște (gâscă de vară, gârliță mare),
  • 2 specii de lebădă (lebădă de vară, lebădă de iarnă),
  • 8 specii de rațe (rață mare, rață mică, rață moțată, rață cu cap negru, rață cu cap castaniu, rață fluierătoare, rață pestriță, rață sunătoare),
  • 2 specii de corcodei (corcodel mare, corcodel mic),
  • 2 specii de cormorani (cormoran mare și cormoran mic),
  • 2 specii de ferestrași (ferestraș mare, ferestraș mic),
  • 3 specii de stârci (stârc cenușiu, egretă mare, lopătar),
  • 3 specii de pescăruși (pescăruș pontic, pescăruș râzător, pescăruş sur).

Adițional au fost observate diverse specii de șoimi, ereți, ulii, șorecari, porumbei, ciocănitori, pițigoi, ciori, vrăbii și multe alte paseriforme. În total a fost acumulată o listă de 82 de specii de păsări sălbatice (cifra reprezintă cumularea tuturor observațiilor din toate zonele studiate). Puteți vedea lista acestor specii în fișierul PDF disponibil AICI.

Dintre cele mai numeroase specii înregistrate anul acesta în cadrul Recensământului, se evidențiază rațele mari (Anas platyrhynchos), lebedele de vară (Cygnus olor) și rațele sunătoare (Bucephala clangula). Aceste păsări obișnuiesc să vină în Republica Moldova pe timp de iarnă din diverse regiuni nordice ale continentului european – cu alte cuvinte indivizii observați sunt oaspeți de iarnă.

La capitolul observații interesante și oarecum spectaculoase, putem menționa prezența raței cu cap negru (Aythya marila) – o specie care cuibărește în nordul Europei și care are o apariție regulată, deși rară, pe lacurile cu adâncime mare. Dacă prezența raței cu cap negru în perioada rece nu este o ciudățenie, chiar dacă nu are apariții regulate, prezența cormoranului mic (Microcarbo pygmaeus), a lopătarului (Platalea leucorodia) și a codobaturei albe (Motacilla alba) într-un peisaj de iarnă, a fost cu adevărat o surpriză pentru noi. Aceste specii au fost observate pentru prima oară în cadrul acestui program de monitorizare, chiar dacă sunt niște specii comune pentru perioada caldă a anului.

Participanții la Midwinter au observat și alte specii a căror prezență e absolut normală și așteptată pentru sezonul de iarnă în Republica Moldova: gârliță mare (Anser albifrons), rață mică (Anas crecca), rață fluierătoare (Anas penelope), rață pestriță (Anas strepera), rață moțată (Aythya fuligula), rață sunătoare (Bucephala clangula), ferestraș mare (Mergus merganser), ferestraș mic (Mergellus albellus), erete vânăt (Circus cyaneus), cocoșar (Turdus pilaris), scatiu (Spinus spinus), mugurar (Pyrrhula pyrrhula), cinteză de iarnă (Fringilla montifringilla). Toate aceste specii obișnuiesc să vină în Republica Moldova din nordul continentului european pentru a ierna aici.

Studiile în teren efectuate în cadrul Recensământului Păsărilor Acvatice au loc la nivel internațional din anul 1967. Recensământul mai este cunoscut în emisfera nordică și sub numele de „Midwinter”, întrucât are loc în fiecare an în luna ianuarie, în mijlocul iernii.

Midwinter a fost inițiat cu scopul de a inventaria speciile de păsări sălbatice prezente pe timpul iernii în țările din zona temperată, în special pe bazinele acvatice, acestea fiind singurele habitate ce pot găzdui o biodiversitate impresionantă în sezonul rece.

În Republica Moldova, Recensământul internațional al păsărilor acvatice se desfășoară neîntrerupt din anul 2013, având ca activitate principală înregistrarea speciilor și efectivelor de păsări prezente pe principalele bazine acvatice ale țării: lacurile Manta și Beleu, lacurile Taraclia, Congaz și Comrat, lacul Sălaș (piscicola Gura Bâcului), lacul Ghidighici, lacurile de acumulare de la Costești-Stânca și Dubăsari, precum și sectorul superior al fluviului Nistru (Naslavcea-Soroca) și Lacul Sarata Nouă.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!