Știri din Moldova

Galerie Foto | Vitrohub a găzduit Ziua Ușilor Deschise

Author: AgroExpert
Vitrohub Ziua Ușilor Deschise - agroexpert.md

Vitrohub a organizat Ziua Ușilor Deschise. Pepinieriștii, producătorii de material săditor, reprezentanți ai Agenției pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), mediul academic și donatori au vizitat laboratorul de multiplicare a plantelor invitro.

Activitatea laboratorului a început cu producerea materialului săditor de alun, dar ulterior s-a extins pentru că potențialul laboratorului este nelimitat în ceea ce ține de abordarea invitro și plantele cu care se poate de operat.

„În colaborările cu alte laboratoare, noi am preluat cloni de pomi fructifieri, adică putem să dăm portaltoi pentru prun, cais, cireș, piersic, migdal, alun, plante ornamentale, plante medicinale, nuci și avem 4 soiuri de cătină in vitro. Țintele noastre sunt producătorii de pomi fructiferi intensiv și superintensivi, dar și plantațiile extensive, pepinieriștii”, adaugă Sergiu Melnic.  

Totodată, aceștia operează cu plante exotice, precum Genziana Lutea, pentru reabilitarea plantelor rare.

  1. Scanarea materialului virusat;
  2. Repopularea arealelor;
  3. Introducerea plantelor spontane în rândul culturilor agricole de nișă. 

Evenimentul este consecința unui șir de măsuri pe care specialiștii din cadrul Vitrohub le fac în colaborare cu participanții lanțului valoric pentru certificarea materialului săditor.

„Suntem o pepinieră de producere cu tehnologii moderne de material săditor, dar luând în considerație că am fost printre primii de așa natură a fost necesar să ne integrăm în lanțul valoric de certificare. Aceasta în condițiile în care legislația națională prevede că din anul 2025 tot materialul săditor care este produs la nivel național să fie certificat. Totodată, pentru noi era foarte important să organizăm acest eveniment pentru a da un semnal asociațiilor de pepinieriști și pepinieriștilor că există material săditor”, a precizat conducătorul Vitrohub, Sergiu Melnic.

Consultantul internațional în producerea materialului săditor, Ventura De Lauretis, a prezentat modelul european, pe baza experienței italiene a felului în care este certificat materialul săditor din anii 90 cu reglementări din 2016 și până în prezent. Aceasta pentru a da un model de armonizare a legislației Republicii Moldova cu cerințele europene.

„Fiind țară candidată, Moldova trebuie să armonizeze cadrul legal ce ține de materialul săditor și certificarea acestuia. În momentul de aliniere la standardele europene, planul nostru de dezvoltare este de a asigura legislatorii noștri cu instrumente pentru a putea spune că noi avem minim o structură care poate să asigure categoria minimă de virus-control”, a menționat Ventura De Lauretis.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!