Compania Corteva pune la dispoziție produse fitosanitare eficiente în livezile din Moldova, lucru pe care îl pot confirma pomicultorii care utilizează preparatele omologate și în țara noastră. Am discutat cu George Andron, National Key Account Manager RO&MD Speciality pentru a afla ce avantaje au produsele Corteva, în special cele noi lansate pentru a soluționa rapid problemele din domeniul horticol.
1. Cât de grav sunt afectate plantațiile din Moldova de tripși, purici meliferi și alți dăunători în acest an?
Prezenta acestor dăunători este o problemă reală în plantațiile pomicole știind faptul că dacă nu sunt combătuți eficient pot deprecia calitatea fructelor. Datorită utilizării doar a câtorva substanțe active care nu permiteau alternarea claselor chimice riscul dezvoltării rezistenței era unul foarte ridicat, drept pentru care, Corteva vine de anul acesta cu o alternativă viabilă, ”Delegate”, ce va îmbunătăți controlul asupra acestor dăunători. ”Delegate” are în principal un efect larvicid, însă beneficiază și de o eficacitate secundară asupra ouălelor și de sterilizare a adulților. Tripsul este și el un dăunător care a fost neglijat când vine vorba de controlul fitosanitar, iar cu ajutorul lui ”Delegate” venim în ajutorul fermierilor din Moldova.
2. Care sunt avantajele produselor noi ”Delegate”, dar și ”Fontelis”?
”Delegate” și ”Fontelis” sunt două produse inovatoare bazate pe substanțe active noi cu eficacitate ridicată și utile în managementul rezistenței. De exemplu, putem spune că produsul ”Delegate” face parte chiar dintr-o grupă chimică nouă, cea a spinosinelor, dezvoltată de către Corteva, ce a nu a mai fost utilizată până acum în livezile din Moldova. Avantajul adus de produsele noastre, este unul clar: se integrează perfect într-un program integrat de combatere al agenților dăunători sau patogeni, având un timp de așteptare până la recoltare bun, de 7 zile pentru ”Delegate” și 3/7/21 zile pentru ”Fontelis”, în funcție de cultura la care se aplică. De aceea, recomandăm să se citească eticheta produselor înainte de utilizare.
3. Cât de inofensive sunt și totodată cât de rezistente la condițiile meteo, care deseori spulberă speranțele agricultorilor ?
Atât ”Delegate”, cât și ”Fontelis” sunt bazate pe substanțe active inovatoare de ultimă generație, care fac față cu brio condițiilor climatice tot mai extreme asigurând o absorbție rapidă în plantă și oferind protecție împotriva precipitațiilor, dar și degradării UV. De exemplu, în acest an au fost multe precipitații, de aceea este important să aplicam produsele când avem o fereastră între ploi pentru a putea combate eficient atât bolile, cât și dăunătorii, de exemplu, pentru viermele mărului, a fost un zbor prelungit cu un vârf de zbor greu de determinat în condițiile acestui an.
4. La ce culturi agricole pot fi aplicate aceste produse inovative și cât de efectiv acționează acestea?
”Delegate” este insecticidul ce poate fi aplicat cu succes în combaterea Moliei pielitei Adoxophyes spp, Pandemis și Eulia spp la speciile semințoase, precum măr, păr, mosmon și par nashi. El de asemeni se recomandă a fi utilizat și contra Viermelor merelor Cydia pomonella, dar și purecilor meliferi Psylla spp.
Pe lângă utilizarea la speciile semințoase anterior enumerate, ”Delegate” este o foarte bună soluție pentru combaterea dăunătorilor și de la speciile sâmburoase precum caisul, piersicul, nectarinul și prunul pentru a controla dăunătorii periculoși din genul lepidopterelor cum ar fi Molia orientală Cydia molesta, Viermele prunelor Cydia funebrana, Molia pielitei Adoxophyes orana sau Molia vargata Anarsia lineatella. Eficacitatea lui însă este una foarte bună și pe insectele din genul tripșilor, precum Frankliniella și Taenothips spp.
”Fontelis”, noul fungicid omologat în Moldova, este unul din noua clasă SDHI ce oferă protecție speciilor pomicole fie ele semințoase sau sâmburoase împotriva bolilor specifice precum, rapăn, făinare, alternarioze, monilioze și stemfilioze practice acoperind cele mai periculoase boli ce anual fac probleme pomicultorilor. Avantajul acestor două noi produse nu este doar eficacitatea ridicată, cât și rezidualitatea foarte scăzută, care este o condiție foarte importantă atunci când vorbim de exportul fructelor în Europa și nu numai.
5. De unde pot fi procurate produsele noi Corteva și cine poate oferi consultanța necesară pentru a fi utilizate pentru o maximă eficiență?
Produsele Corteva se află în portofoliul partenerilor noștri distrbuitori ce își desfășoară activitatea în Moldova și pot spune că au echipe tehnice bine instruite.Dacă apar întrebări specifice despre produsele noastre, colegul nostru Igor Stratulat, cât și echipa din Romania pot răspunde cu drag fiecărui agricultor din Moldova.
Agroexpert menționează că și Compania Corteva se numără printre participanții la Expoziția specializată de tehnică, utilaje și tehnologii agricole TehAgroFest, care va avea loc în perioada 12-14 august 2021 în câmp deschis, în apropierea bazei tehnice a companiei Sanctum AG.
Pentru orice întrebare legată de participare la expoziție, persoana de contact este Gheoghe Scutaru, Director comercial Sanctum AG - 069321230
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!