Prețuri și Tendințe

Grafic | Prețurile la floarea soarelui sunt în creștere

Author: Lidia Danila
Expert: Iurie Rija
Grafic | Prețurile la floarea soarelui sunt în creștere - agroexpert.md

Vara din 2024 a reprezentat o provocare majoră pentru culturile de floarea-soarelui din Ucraina, Rusia și țările UE de la Marea Neagră, inclusiv România și Bulgaria. Temperaturile extrem de ridicate din iulie, combinate cu solul uscat, au avut un impact negativ considerabil asupra prognozelor de producție. Prognoza actuală pentru recolta de semințe de floarea-soarelui indică o scădere de aproximativ 8% comparativ cu sezonul precedent, afectând întreaga regiune a Mării Negre. Despre aceasta se arată în analiza elaborată de expertul în agro-market Iurie Rija.

În luna august 2024, piețele pentru semințele de floarea-soarelui și uleiul de floarea-soarelui au fost relativ lente, influențate de extrasezon și stocurile reduse, precum și de închiderea mai multor fabrici. Prețurile pentru noua recoltă sunt încă fluctuante, deși așteptările inițiale erau pentru o recoltare mai timpurie în urma vremii calde.

„În Constanța, pe 6 august, prețul floarei-soarelui rămâne stabil la 430-435 de dolari/t, în timp ce în Prutul Galați se situează la 440 de dolari/t și în Slobozia (Expur) la 448 de dolari/t, cu livrare între 15 august și 30 septembrie. În porturile dunărene din Ucraina, prețul a scăzut ușor, de la 365 de dolari/t în iunie 2024 la 355-360 de dolari/t, dar totuși rămâne mai ridicat comparativ cu august 2023, fără a compensa pe deplin pierderile de recoltă. În Republica Moldova, prețul de achiziție pentru floarea-soarelui variază de la 7.100-7.150 de lei/t în regiunea Nord la 7.400-7.600 de lei/t în zona portului Giurgiulești, însă cererea și oferta sunt slabe, iar procesatorii nu au anunțat încă prețurile pentru noul sezon”, a declarat Iurie Rija.

Un factor important în această dinamică este sprijinul recent acordat producătorilor de floarea-soarelui în Turcia. Introducerea unui contingent tarifar pentru cei care achiziționează semințele de floarea-soarelui produse pe intern, cu reduceri ale taxelor de import, se preconizează că va avea un impact pozitiv asupra pieței locale.

„Această măsură, valabilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024, va permite participanților care procură floarea soarelui autohtonă să beneficieze de o reducere a taxei de import de la 27% la 8%. Se estimează că aceste reduceri vor crește prețurile semințelor locale cu 1.000-1.500 TL/tonă, stimulând astfel fermierii. În ultimele zile, companiile din regiunea Çukurova au început să achiziționeze semințe de floarea-soarelui la prețuri cu 1.000 TL/tonă mai mari decât media pieței, indicând o anticipare a creșterilor viitoare de prețuri și o posibilă ajustare a pieței în regiunea Bazinului Mării Negre”, explică Rija.

Potrivit expertului, în contextul provocărilor climatice și al fluctuațiilor actuale ale pieței, evoluția prețurilor pentru floarea-soarelui sugerează o tendință ascendentă în perioada următoare.

Prețurile actuale, deși mai ridicate decât în anul anterior, nu reflectă pe deplin impactul negativ al recoltei slabe și al cererii crescute.

„În acest context, piețele internaționale, inclusiv cele din Constanța și porturile dunărene din Ucraina, sugerează că prețurile floarei-soarelui vor continua să crească în perioada următoare”, concluzionează expertul Rija.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!