Prețul cerealelor continuă să scadă pe piața europeană, sub presiunea grâului și porumbului din Ucraina, dar și din Rusia. Federația Rusă a avut anul trecut producții record la grâu, iar exporturile sunt la un nivel foarte ridicat.
Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, a atins un record în ceea ce privește recolta de cereale, de 151,0 de milioane de tone după uscare și curățare, potrivit datelor oficiale preliminare pentru 2022. Aceasta include 102,7 milioane de tone de grâu, potrivit unei analize Agrarheute.com.
Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) va trebui probabil să corecteze actuala recoltă de grâu din Rusia cu plus peste 10 milioane de tone în viitorul raport al USDA de joi (12 ianuarie) – precum și oferta globală de grâu. Până acum, raportul USDA privind cerealele a indicat doar o recoltă de grâu de 91 de milioane de tone pentru Rusia și exporturi record de grâu de 43 de milioane de tone.
În cazul în care se produce corecția, aceasta ar putea pune o presiune considerabilă asupra piețelor și prețurilor grâului, deoarece aceasta ar însemna mult mai mult grâu pe piața globală decât se presupunea oficial anterior.
Oferta uriașă a Rusiei este, practic, confirmată și de datele în curs de desfășurare ale exporturilor rusești foarte ridicate. Rusia ar putea exporta între 3,6 și 3,8 milioane de tone de grâu în ianuarie 2023, estimează analiștii de la consultanța agricolă rusă ICAR. Alte firme de consultanță consideră chiar posibile exporturi de grâu de până la 4,0 milioane de tone pentru luna ianuarie.
Estimările pentru exporturile rusești de grâu din decembrie variază între 4,1 milioane de tone și 4,5 milioane de tone și explică și o parte din presiunea permanentă a prețurilor pe piețele globale. Cu toate acestea, nu există date oficiale de export din Rusia, deoarece autoritățile ruse vor să evite ”speculațiile” despre exporturi, potrivit Reuters.
La fel ca și pentru Ucraina, Marea Neagră este cea mai importantă rută de export pentru cerealele din Rusia. Cu toate acestea, din cauza sărbătorilor de Anul Nou pe rit vechi, care se încheie pe 9 ianuarie, activitatea de tranzacționare a fost mai scăzută în ultimele zile. De asemenea, analiștii raportează că rușii continuă să aibă probleme în a-și asigura încărcătura.
Rusia vrea să reducă terenurile cultivate cu grâu, recolta în 2023 să fie de ”doar” de 80 de milioane de tone
Prețurile pentru grâul rusesc cu un conținut de proteine de 12,5% și pentru livrare imediată din porturile Mării Negre au rămas constante de la 307 până la 311 dolari pe tonă (echivalentul a 1.406 lei/tonă, respectiv 1.425 lei/tonă), potrivit analiștilor ruși de la Sovecon.
Slăbirea recentă a rublei față de dolar ar trebui să ofere sprijin pe termen scurt pentru exporturile rusești de grâu. Cu toate acestea, sprijinul va fi limitat pe termen mediu, deoarece taxa la export pe care Rusia o stabilește în fiecare săptămână crește odată cu slăbirea rublei.
Ministerul rus al Agriculturii estimează că producția totală de cereale în 2023 va fi de 125 până la 127 de milioane de tone, inclusiv doar 80 până la 85 de milioane de tone de grâu.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!